Sindikalci zaposeli upravnu zgradu

Članovi sindikata "Nezavisnost" zaposeli upravnu zgradu "Zastava oružja" u Kragujevcu, jer nadležni mesecima odbijaju da sindikat prihvate za reprezentativni.

Izvor: B92

Utorak, 25.01.2011.

11:14

Default images

Predstavnici "Nezavisnosti" tvrde da iza čitave priče stoji većinski Samostalni sindikat.

Iz tog sindikata, s druge strane, poručuju da članovi "Nezavisnosti" falsifikovanim potpisima pokušavaju da ostvare reprezentativnost.

Grupa od četrdesetak sindikalaca "Nezavisnosti" jutros je prekinula sastanak kolegijuma nezadovoljna činjenicom da tom sindikatu još uvek nije utvrđena reprezentativnost.

Predsednik UGS "Nezavisnost" Zastave oružje Milomir Veljović tvrdi da su argumenti na njihovoj strani, budući da je u fabrici koja ima 2150 zaposlenih, za reprezentativnost sindikata dovoljno 15 odsto, odnosno u ovom slučaju 323 radnika.

''Temeljimo na tome što imamo preko 500 pristupnica, što je daleko veći broj nego što zakon traži, znači više od 15 odsto, a imamo i dovoljan broj ljudi koji plaćaju članarinu, što zakon ne traži, ali zbog želje našeg poslodavca, jer oni priznaju samo one koji plaćaju članarinu, mi smo otišli i korak dalje'', kaže on.

I dok u "Nezavisnosti" smatraju da utvrđivanje reprezentativnosti tog sindikata usporava Samostalni sindikat koji, kako tvrde, ima monopol, predsednik većinskog sindikata kragujevačke fabrike oružja, Dragan Ilić, kaže da nemaju ništa protiv drugih organizacija, ali i da reprezentativnost ne može da se temelji na falsifikovanim pristupnicama.

''Mi smo danas u skladu sa aktuelnim događanjem imali odbor sindikata, doneli odluku i upoznali naše članove i na osnovu toga više desetina članova sindikata došlo je i dalo izjavu da oni nikada nisu pristupili sindikalnoj centrali UGS 'Nezavisnost' i da oni ne žele da budu članovi te centrale'', kaže on.

U Samostalnom sindikatu zbog falsifikovanih pristupnica najavljuju krivične prijave. S druge strane, predstavnici "Nezavisnosti" tvrde da većinski sindikat vrši pritisak na radnike, ali i da od provere potpisa i pristupnica ne beže.

Direktor "Zastave oružje" Rade Gromović danas nam se nije javljao na telefon, a kako B92 saznaje u sindikatu "Nezavisnost", utvrđivanje reprezentativnosti ove sindikalne organizacije odloženo je za četvrtak. Predstavnici ovog sindikata do tada će boraviti u prostorijama upravne zgrade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: