Bez muzike zbog visokih tarifa

Veliki broj ugostiteljskih objekata je danas bio bez muzike, u znak protesta zbog visokih tarifa SOKOJ-a i Organizacije proizvođača fonograma Srbije.

Izvor: B92

Utorak, 25.01.2011.

07:41

Default images

U mnogim kafićima, hotelima i drugim ugostiteljskim i zanatskim objektima danas širom Srbije nije bilo muzike.

Na jednodnevnu tišinu u svojim lokalima ugostitelji i drugi poslodavci odlučili su se zbog visokih tarifa koje plaćaju za autorska prava.

Kritike su uputile i stanice, članice ANEM-a, koje su protestovale zbog odsustva bilo kakvog pomaka u rešavanju brojnih spornih pitanja između elektronskih medija i organizacija za kolektivnu zaštitu autorskog prava u Srbiji .

Bez muzike i uz televizijski program. Gosti brojnih kafića u Srbiji ispijali su danas piće u neuobičajenoj atmosferi.

Menadžer beogradskog kafića "Krim" Miodrag Jovanović kaže da sa postojećim nametima koje izdvajaju za autorska prava ne mogu da opstanu.

“Mi ne kažemo da ne treba da plaćamo, ali ove tarife su nenormalne za bilo kakve normalne uslove”, kaže on.

Za autorska prava vlasnici srpskih kafića moraju da plate iste novčane iznose kao npr. njihove kolege iz Velike Britanije, koji imaju neuporedivo veće prihode.

U SOKOJ-u i OFPS-u odgovaraju da se tarife određuju na osnovu međunarodnih standarda i da ugostitelji u proseku za autorska prava svakoga dana moraju da izdvoje onoliko novca koliko u kafiću prosečno košta jedna kafa.

“Mi ugostitelju dajemo dozvolu za korišćenje muzike ukupnog svetskog repertoara, sva srpska i sva strana muzika. Mi ne možemo po Cisacovim standardima dati domaći repertoar za 42 dinara, a po određenoj ceni strani repertoar”, objašnjava Aleksandar Kovačević iz SOKOJ-a.

Poslodavci traže i da se uvede precizan i jedinstven sistem naplate za autorska prava jer ugostitelji još ne znaju koja dela, autore i producente ove organizacije zastupaju.

“Zakonska pretpostavka zbog koje su SOKOJ i OFPS dobili dozvolu za rad jeste njihov repertoar, mi nikada nimo videli koga oni zastupaju i nismo videli ugovore”, kaže Dragoljub Rajić iz Unije poslodavaca Srbije.

“Mi imamo još jedan problem, sa SOKOJ-em postoji neka komunikacija, sa OFPS-om gotovo nikakva komunikacija, oni su jedna fantomska organizacija koja blokira račune i pravi velike probleme ugostiteljima”, dodaje on.

U SOKOJ-u i OFPS-u međutim tvrde da poslodavci uvek mogu da imaju uvid u sve ugovore, a da je u stvari jedini problem to što neki ugostitelji ne žele da plaćaju, kako kažu, realnu cenu autorskih prava.

“Svi ovi koji se sada žale i obraćaju preko Unije poslodavaca predstavljaju one koji nisu došli i prijavili se jer prijavom kod nas vi stičete pravo na popust, 33 posto, jednu trećinu manje ćete platiti nego ako se ne prijavite i u nekoj našoj kontroli mi imamo pravo da vidimo ko koristi fonograme”, objašnjava direktor OPFS-a Petar Đurić.

Akcija zamrzavanja muzike počela je još pre mesec dana, kada su ugostitelji poslali prvo upozorenje.

Današnja tišina samo je najava pred još oštrije mere. Naime, ugostitelji kažu da će, ukoliko ne dođe do dogovora, od 22. februara gosti uz piće u kafiću moći da slušaju muziku samo onih autora koji individualno štite svoja prava i ugovore prave sa samim ugostiteljima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: