Mađarska će podržavati Srbiju

Šef mađarske diplomatije Janoš Martonji kaže da će njegova zemlja učiniti sve što može da tokom sledećih šest meseci pomogne u približavanju Srbije EU.

Izvor: B92

Utorak, 04.01.2011.

23:28

Default images

Martonji je rekao da je zadovoljan zbog položaja pripadnika mađarske manjine u Srbiji i da su odnosi Beograda i Budimpešte sada zaista dobri.

Martonji je u intervjuu "Večernjim novostima" rekao da će Budimpešta pomoći "prilikom odgovaranja na pitanja iz upitnika Evropske komisije, na osnovu čega će biti izrađeno mišljenje, ali, tu smo i da pomognemo u svemu ostalom".

Martonji je istakao da očekuje da sud ispita navode iz izveštaja Dika Martija o trgovini organima, ali ne veruje da će oni uticati na početak dijaloga o Kosovu. Smatram da bi dijalog Beograda i Prištine, konačno, trebalo da počne, kazao je Martonji.

"Te dve stvari nisu međusobno povezane. Navodi iz izveštaja Dika Martija su, kao što sam pomenuo, stvar za sud", dodao je on.

Ministar je o položaju srpske manjine u Mađarskoj rekao da je želja da sve manjine opstanu, kao i da tome Budimpešta pridaje veliki značaj.

"Problem je u tome što su te grupe veoma male. Ali, to ne znači da mi ne želimo da ih podržimo. Postoji srpska srednja škola i sve mogućnosti za obrazovanje. Imamo opšti princip da su kulturna i jezička raznolikost glavno bogatstvo Evrope. I, to je, naravno, veliko bogatstvo i Mađarske", kazao je on.

Martonji je ponovio zadovoljstvo zbog usvajanja zakona o uspostavljanju nacionalnih saveta nacionalnih manjina u Srbiji.

"Sada postoji mađarski Nacionalni savet koji deluje u Vojvodini. To je veoma kompetentna i sposobna organizacija. Nadamo se da će finansijska sredstva takođe biti raspoloživa".

"Smatramo da je to prvi važan korak u pravcu priznavanja takozvanih kolektivnih prava. Dakle, u tom kontekstu, smatram da situacija u Srbiji može da se posmatra kao pozitivnija nego u bilo kojoj drugoj susednoj zemlji kada je reč o uspostavljanju ovih nacionalnih saveta", kazao je ministar.

Mađarska od 1. januara predsedava Evropskoj uniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: