Od danas izdavanje mađarskih pasoša

U ambasadi Mađarske u Srbiji od danas je moguće predati zahtev za dobijanje mađarskog državljanstva.

Izvor: FoNet

Utorak, 04.01.2011.

21:10

Default images

Uslovi su da podnosilac zahteva govori mađarski jezik, nekada je imao državljanstvo ove zemlje ili među precima ima mađarskog državljanina.

Zahtevi se mogu predati u diplomatskim predstavništvima u Beogradu i Subotici, odnosno u Mađarskoj u kancelarijama za državljanstvo, ili u kancelarijama za useljenje i državljanstvo.

Mađarska očekuje da će oko 80.000 građana Srbije zatražiti njeno državljanstvo na osnovu zakona, koji je počeo da važi 1. januara 2011. godine.

Prema podacima Ministarstva inostranih poslova Mađarske, najveće interesovanje za dobijanje državljanstva do sada su pokazali pripadnici mađarske manjine u Rumuniji i Srbiji,

odnosno u pokrajinama Transilvanija i Vojvodina.

Mađari iz Slovačke su u fazi iščekivanja, jer je u toj zemlji i dalje na snazi zakon koji onemogućava građanima sa dvojnim državljanstvom rad u pojedinim osetljivim državnim

službama.

U susednim državama živi oko tri miliona Mađara, a u Budimpešti očekuju da će jedna trećina zatražiti i državljanstvo matične zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: