Vesko Vukotić se brani sa slobode

Veselina Veska Vukotića, osuđenog u Crnoj Gori zbog ubistva Duška Boškovića pre 13 godina, sud u Novom Sadu pustio da se brani sa slobode u ponovljenom suđenju.

Izvor: B92

Utorak, 04.01.2011.

16:18

Default images

Vukotića je Viši sud u Novom Sadu pustio na slobodu, jer Tužilaštvo nije na vreme zatražilo da mu se odredi pritvor.

Oduka je doneta, iako se radi o čoveku koji je osuđen na 20 godina robije, a od zatvora se punih deset godina krio u inostranstvu.

Umesto iza rešetaka, Veselin Vesko Vukotić vratio se u udobnost sopstvenog stana. Viši sud u Novom Sadu odlučio je da mu se ponovi suđenje za ubistvo od pre 13 godina, jer suđenju nije prisustvovao, pa i da ga pusti na slobodu.

Zakon omogućava osuđenom da traži novo suđenje, ukoliko je presuda doneta u njegovom odsustvu. Međutim, ostaje nejasno zbog čega tužilaštvo nije tražilo da se nekadašnji “Udbin ubica”, kako su ga krstili mediji, zadrži u pritvoru kako ne bi ponovo pobegao.

U Višem sudu priznaju da se radi o, kako kažu, rizičnom potezu tužilaštva.

“U trenutku kada se podnosi zahtev za ponavljanje postupka, izjašnjava se tužilac po tom zahtevu. Iz kojih razloga i da li se tada koncentrisao na predlog za određivanje pritvora ili ne, to je nešto što je njihova ingerencija, mogućnost da podnese zahtev već u tom trenutku. Ali, najverovatnije nije želeo da prejudicira odluku vanraspravnog veća da li će dozvoliti ponavljanje postupka”, kaže portparolka Višeg suda u Novom Sadu Svetlana Tomić-Jokić.

Ministarstvo pravde Crne Gore zatražilo je od Srbije da im izruči Vukotića, kako bi u toj zemlji izdržavao kaznu od 20 godina zatvora, pozivajući se na sporazum o izručenju koji su Srbija i Crna Gora potpisale pre nekoliko meseci.

U Tužilaštvu su rekli da će sutra reći zbog čega nisu odmah zatražili da se Vuković zadrži u pritvoru, dok u Ministarstvu pravde B92 nije mogao da dobije bilo kakav komentar.

Bivši predsednik Ustavnog suda Crne Gore Blagota Mitrić ne veruje da slučaj Vukotić može ugroziti saradnju između dve zemlje.

“Ovde je u pitanju takozvani sukob zakona između dve suverene države i on se rešava prema odlučujućim činjenicama. Odlučujuća činjenica je ovde na prvom mestu da je on državljanin Srbije”, objašnjava Blagota Mitrić.

“Tu uglavnom prevagne činjenica da organi Crne Gore nisu poslali, uz zahtev za izručenje, i zahtev za određivanje pritvora, pa su forma i činjenice na strani novosadskog višeg suda”, smatra on.

Veselin Vukotić je u medijima pominjan kao saradnik nekadašnje Udbe.

Pored ubistva Boškovića u Kotoru 1997. godine, u Belgiji je bio osumnjičen za ubistvo političkog emigranta i agenta CIA Envera Hadrija, a u Srbiji da je ubio Andriju Lakonića u beogradskom klubu “Nana” 1990.

Inače, ime Veselina Vukotića čulo se i u haškoj sudnici.

Na suđenju Slobodanu Miloševiću, on je pomenut kao vlasnik novosadskog kazina “MP Rojal” u kome su organizovani tajni sastanci mafije i tadašnjih političara i kao neko ko je bio blizak i sa decom pokojnog predsednika Srbije, Markom i Marijom Milošević.

O njemu je 1994. godine pisala i novinarka “Duge” Dada Vujasinović, koja je ubijena je 8. aprila 1994. Dadi je to bio poslednji objavljeni tekst.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: