Šta nas čeka u 2011. godini?

Da je teška godina za nama, saglasni su političari, privrednici i građani. Nema mnogo razmimoilaženja ni oko toga kako će izgledati 2011.

Izvor: B92

Nedelja, 26.12.2010.

16:11

Default images

Da će biti teška poručio je i predsednik Srbije.

I pored takvih prognoza pojedini ministri Vlade Srbije ipak očekuju skroman boljitak, uz privredni rast, pad nezaposlenosti i blago povećanje plata. Ministar ekonomije Mlađan Dinkić, ipak, nije izgubio optimizam.

I pored toga što nam iz vrha vlasti poručuju da nas čeka još jedna teška godina, ministar Dinkić, kako kaže, ipak, očekuje lepe vesti.

"Optimizam je počeo da mi se vraća u drugoj polovini ove godine, kada je zaista puno investitora krenulo da se interesuje, a neki i da grade konkretne fabrike i da zapošljavaju ljude širom Srbije“, kaže on.

Dinkić je istakao da trenutno postoji izuzetno veliki interes za investiranje u Srbiju u nekoliko sektora, pre svega u automobilskoj industriji, ali i tekstilnoj grani, što je za njega lično bilo veliko iznenađenje.

"Mislim da ćemo u narednim mesecima imati sjajne vesti o dolasku najvećih svetskih kompanija iz oblasti tekstilne industrije, koja će graditi pogone i zapošljavati naše ljude", nagovestio je ministar ekonomije.

Srbija ovu godinu završava sa najvećom inflacijom u regionu. Po prvi put posle 3 godine ona je dvocifrena. Ministar trgovine Slobodan Milosavljević, međutim, kaže da zbog toga ne treba jadikovati.

"Na inflaciju je značajno uticala i depresijacija dinara, ali i psihološki momenat, jer je u sećanju poslovnih ljudi situacija iz devedesetih godina prošlog veka, koja se definitivno neće ponoviti, ali postoji bojazan, pa se preventivno povećavaju cene, čak i kada za to nema realnih ekonomskih razloga", rekao je ministar.

Ekonomski savetnik srpskog premijera Jurij Bajec, pak, veruje da će NBS uspeti u drugoj polovini sledće godine da zaustavi rast inflacije.

"Građani mogu da očekuju izvesni boljitak, iz prostog razloga što će se desiti nekoliko stvari koje su već konačno dogovorene i koje su izvesne, a prvo je odmrzavanje plata u javnom sektoru i penzija", kaže on.

Privrednici su ipak manji optimisti. Za razliku od političkih zvaničnika, značajniji oporavak očekuju tek krajem 2011 godine.

Predsednik kompanije "PSP Farman" Branislav Grujić očekuje vraćanje naše privrede na pretkrizni nivo, naglašavajući da je ovogodišnje iskustvo ukazalo na potrebu hitnih promena u domaćoj ekonomiji, ukoliko se želi njen ubrzani razvoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: