Prvi organizovani hakeri u Srbiji

Virtuelni rat koji vode hakeri koji podržavaju osnivača sajta Vikiliks Džulijana Ansanža, nije ništa novo u svetu hakera.

Izvor: B92

Nedelja, 26.12.2010.

12:02

Default images

Prvi organizovani napadi hakerskih grupa potekli su upravo iz naše zemlje.

Metoda za rušenje sajtova koju je korsitila grupa Anonimus, koja podržava osnivača sajta vikiliksa Džulijana Ansanža, stara je i dobro poznata.

Ona se u stručnim krugovima naziva Dinajl of servis.

Interent stranice se ovom metodom mogu srušiti na dva načina. Može da se obori server, odnosno centralni kompjuter ili da se njegov rad toliko uspori, zbog čega će internet korisniku javiti da web stranica nije dostupna.

“Mi imamo intervju sa dvojicom Anonimusa sa našeg podneblja, to je grupa ljudi u celom svetu, koji su raznog kalibra, iz različtih slojeva društva, sa različitim pogledima na život, svet, različite religije, kulture i jednostavno, oni su samo okupili oko ovog cilja da izraze protest”, rekao je urednik časopisa “Svet kompjutera”, Dušan Stojičević.

Prvi hakeri koji su se ujedinili i počeli zajedno da organizuju napade bili su hakeri iz Srbije. Naša zemlja tako je ušla u istoriju kao država odakle je organizovan prvi napad hakerske grupe.

“Tadašnja Jugoslavija 90-tih godina, krajem 90-tih godina smatra se za područje gde su nastali prvi, pravi oružani, ali u sajber spejsu sukobi između razlitčtih grupacija. Krenulo je negde hoškanjem između hrvatskih i sprskih hekra, oni su jedni drugima obarali razne sajtove, ostavljali poruke itd, da bi ozbiljna situacija nastala kada je pao sajt kosovske jedne novinske agendcije u Švajcarskoj i tada počinje u stvari prvi rat između hakera, i to ne kao pojedinaca, već kao organizvoanih grupa”, izjavila je profesorka Fakulteta organizacionih nauka, Mirjana Drakulić.

Kako je počeo hakerski rat u Srbiji i kako se završio, pogledajte u večerašnjoj Patroli koja se emituje u 23 i 30.

U rubrici arhiv otkirvamo detalje policijske istrage ubistva taksiste Milorada Prelića iz Čačka.

Pogledajte kako je policija 2003. godine ušla u trag serijskim razbojnicima i pljačkašima taksista.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: