Slabiji zemljotres na Novom Zelandu

Zemljotres jačine 4,9 stepeni pogodio je grad Krajstčerč na novozelandskom Južnom ostrvu i prouzrokovao manju štetu.

Izvor: Beta

Nedelja, 26.12.2010.

11:54

Default images

Niko nije povređen, ali je oštećeno najmanje 20 zgrada u centru grada, sa kojih su otpadale fasade i lomila se stakla.

Naučnici ocenjuju da se radi o jednom od niza potresa u sklopu smirivanja tla nakon zemljotresa jačine sedam stepeni po Rihteru koji je pogodio Krajstčerc 4. septembra, kada je više ljudi povređeno i načinjena znatna šteta.

Današjnji potres na novozelandskom ostrvu je takođe usledio nekoliko sati posle potresa jačine 7,3 stepeni ispod mora blizu ostrvske države Vanuatu.

Nema izveštaja o povređenima ili o šteti izazvanim tim potresom iako je on pokrenuo manji cunami talas.

Agencija koja prati potrese GNS Sajns saopštila je da se potres desio u 10.30 ujutro po lokalnom vremenu na pet kilometara od Krajstčerča i na dubini od 12 kilometara.

To je bio najsnažniji od desetak potresa koji su se osetili u tom gradu tokom današnjeg dana.

Novi Zeland i Vanuatu nalaze se na takozvanom Pacifičkom vatrenom prstenu, tektonskom i vulkanskom luku koji se proteže obodom Pacifika, od Čilea u Južnoj Americi kroz Aljasku i do južnog Pacifika.

Novi Zeland se takođe nalazi iznad mesta gde se sudaraju dve tektonske ploče.

Na Novom Zelandu se godišnje beleži više od 14.000 potresa, ali samo oko 150 osete stanovnici, a manje od deset načine neku štetu, navodi agencija AP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

23 h

Podeli: