Zapošljavanje Roma kroz reciklažu

Romi iz Orlovskog naselja u beogradskoj opštini Zvezdara, koji se bave skupljanjem sekundarnih sirovina, ubuduće će raditi na pogonu za reciklažu papira.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.12.2010.

17:44

Default images

Centar SWIFT ima zvanične ugovore sa velikim kompanijama u Beogradu i legalno će prodavati proizvode kroz Zadrugu sakupljača otpada.

Korpa puna papira u dvorištu porodice Beriša u Orlovskom naselju na Zvezdari glavni je izvor prihoda.

"Mora da se radi malo sa tim kartonom, da imaš neki dinar, kriza je velika. Isplati se raditi sa kartonom, 1000 dinara svaki treći dan", kaže Merita Beriša.

Od danas kartone mogu da prodaju i u komšiluku, novootvorenom centru za reciklažu, gde će se proces pakovanja otpada svesti na nekoliko minuta.

"Prvo izvagamo da vidimo tačnu meru koliko smo primili. Kad izbaliramo, kada završimo, onda ponovo izmerimo. To je proces deset minuta najviše", kaže Prodan Vasić, predsednik Skupštine zadrugara.

Među prvih 12 zaposlenih su uglavnom stanovnici romskog naselja sa Zvezdare.

"Ja i sin tu radimo, mnogo nam je i drago i lepo. Biće i para i plata", kaže Rade Nikolić, zadrugar.

U planu je da se u ovom centru uposli sto zadrugara, a svi će, pored plate, dobiti i zdravstveno osiguranje, ali uslov je da im deca pohađaju školu.

"Zdravlje nije samo kada nemate neku bolest ili kada niste bolesni. Zdravlje je ono gde živite, radite, kao i mogućnost da ostvarite svoja ljudska prava. Sa ovim projektom mislim da činimo da se naš san ostvaruje", rekla je Dorit Nican, šefica Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji.

Zvezdara je samo početak. Kako najavljuje potpredsednik Vlade, projekat se nastavlja i u Rakovici i Čukarici, a potom i u opštinama po Srbiji.

"Veoma je bitno da veliki pomak koji ćemo imati u domenu reciklaže, mogućnosti da se to afirmiše kao bitna branša naše ekonomije. Nešto što će pomoći socijalno ugroženim slojevima, naročito Romima, da oni ne budu dodatno isključeni sada, kada se reciklaža razvija, nego naprotiv industrijalizacija bude prilika za osetljive slojeve društva, pre svega Rome", rekao je Božidar Đelić, potpredsednik Vlade.

Za postrojenje je potrošeno 250.000 evra, a za ceo SWIFT projekat izdvojeno je 2,2 miliona. Celokupnu sumu obezbedila je Vlada Kraljevine Norveške.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: