Obama iznenadio Karzaija

Američki predsednik Barak Obama je tokom iznenadne posete Avganistanu obećao da ta zemlja nikad više neće biti "utočište teroristima" koji žele da napadnu SAD.

Izvor: Beta

Petak, 03.12.2010.

18:10

Default images

Obama je doputovao u Avganistan da izrazi zahvalnost američkim vojnicima koji su tu stacionirani.

Takođe, razlog njegove posete je što je želeo da izgladi zategnute odnose sa avganistanskim predsednikom Hamidom Karzaijem.

"Zahvaljujući vašoj službi postižemo značajan napredak. Ovde smo da vam zahvalimo u ime više od 300 miliona Amerikanaca za sve što činite", rekao je Obama vojnicima.

Obama se sastao sa vrhovnim komandantom NATO snaga u Avganistanu, američkim generalom Dejvidom Petreusom, i ambasadorom SAD u toj zemlji Karlom Ejkenberijem i posetio ranjene vojnike.

"Nećemo dozvoliti da ova zemlja služi kao utočište teroristima koji bi ponovo napali Sjedinjene Američke Države. To se nikada neće dogoditi", rekao je Obama pred oko 3.500 vojnika u vojnoj bazi Bagram koja se nalazi oko 50 kilometara od Kabula.

U Avganistanu se nalazi oko 150.000 vojnika koalicionih snaga, od kojih su oko 100.000 Amerikanci.

Lideri zemalja članica NATO su se krajem novembra u Lisabonu usaglasili da 2011. godine počne prepuštanje kontrole nad zemljom avganistanskim vlastima, a da ceo proces bude završen do kraja 2014.

"Radujemo se novoj fazi sledeće godine i početku prenosa nadležnosti u Avganistanu", rekao je Obama.

Ovo je Obamina druga poseta Avganistanu od stupanja na dužnost predsednika, a planirani sastanak sa Karzaijem je otkazan zbog loših vremenskih prilika, pa su dvojica predsednika razgovarala telefonom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: