"Gruevski postaje nesmenjiv"

Premijer Makedonije Nikola Gruevski bi mogao da postane večan, kao Slobodan Milošević ili Milo Đukanović, kaže Zoran Taler, izvestilac EP za Makedoniju.

Izvor: B92

Petak, 26.11.2010.

19:55

Default images

"Gruevski je vešto iskoristio slovenačke medije za obračun sa Brankom Crvenkovskim, koji jedini još iz opozicije povremeno podigne glas", kaže on.

"Ako mu uspe da diskredituje Crvenkovskog biće večan kao neki drugi političari na Balkanu, kao recimo Milošević ili Đukanović", rekao je za slovenački list "Finance" izvestilac Evropskog parlamenta za Makedoniju Zoran Taler.

Nekadašnji šef slovenačke diplomatije Zoran Taler, ovim rečima reaguje na informacije da je i on u Makedoniji lobirao za ljubljanski Pristop.

Naime, nedavno je nastala afera zbog slovenačkih marketinških savetnika koje je bivši makedonski premijer, Branko Crvenkovski, mimo postojećih propisa, najmio da mu pomognu u vođenju kampanje protiv aktuelne Vlade u Makedoniji i njenih pokušaja da se sa Grčkom dogovori oko imena Makedonije. Prema pisanju makedonske i slovenačke štampe, slovenački marketinški stručnjaci su bili zaposleni u Pristopu.

Za današnji broj lista "Finance", Zoran Taler negira da je u Makedoniji lobirao za Pristop i kaže da je to glupost i da se u ovom slučaju radi o tome da je makedonska Vlada Nikole Gruevskog vešto iskoristila slovenačke medije za obračun "sa sebi neprijateljskim medijima i opozicijom".

Zoran Taler dodaje i da sadašnja makedonska vlast za spomenik Aleksandru Makedonskom u centru Skoplja namenjuje 15 miliona evra, što čini dvoličnom brigu Nikole Gruevskog o nekoliko stotina hiljada evra za savetnike iz Slovenije.

Izvestilac za Makedoniju, Zoran Taler je podsetio i na neslobodu medija u Makedoniji, na koju upozorava i poslednji izveštaj Evropske komisije.

"Na neslobodu medija ukazuju Vladini spiskovi novinara koji su izdajnici države i parcijalno finansiranje medija iz proračuna čije su cifre za oglašavanje, za makedonske uslove, ogromne", kaže Taler za list "Finance" u članku "Makedonci svoj prljav veš peru u Sloveniji".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: