Projekat Srbije i Japana=ušteda

Zajednički projekat vlada Srbije i Japana za poboljšanje energetske efikasnosti mogao bi našoj zemlji da donese velike uštede.

Izvor: Tanjug

Utorak, 23.11.2010.

21:50

Default images

Te uštede se mere stotinama miliona evra godišnje, izjavio je zamenik direktora Agencije za energetsku efikasnost, Bojan Kovačić.

On je, nakon predavanja predstavnika kompanije "Tokio elektrik pauer" na Tehnološko - metalurškom fakultetu, rekao da bi ovaj zajednički projekat dve vlade, vredan milion dolara, trebalo da bude predstavljen u februaru iduće godine.

Kovačić je objasnio da projekat "Uvođenje energetskog menadžmenta u Srbiju", podrazumeva skup mera kojima se poboljšava energetska efikasnost u svim sektorima, a obuhvata sektore potrošnje i proizvodnje energije.

"Sektor potrošnje obuhvata i transport, zgrade, industrije i opštine. Biće to jedan sjajan model kojim će se postaviti temelji sledećih 20 - 30 godina, ako ga primenimo", rekao je Kovačić, ističući da će nam se njegova upotreba višestruko isplatiti, mereno stotinama miliona evra na godišnjem nivou.

On je ukazao da je projekat donacija japanske vlade, koja je lider po pitanju energetske efikasnosti, a da će on u Srbiji biti primenljiv i primeren ovdašnjim uslovima.

Predstavljajući model dobre prakse u energetskoj efikasnosti, član japanskog tima "Tokio elektrik pauer" Tetsia Maekava, naglasio je da se od proizvodnje tekstilne industrije i jefitinih proizvoda sa lošim kvalitetom, Japan pretvorio u vodeću silu, unapređujući "haj - tek" industriju.

On je izjavio da se u Japanu velika pažnja posvećuje edukaciji stanovništva u sklopu porodice o uštedi energije, te da je Japancima poznata teorija da se "sačuvaju novac i energija".

Maekava je istakao da u Japanu postoji veoma nezavisan i efikasan sistem grejanja u stambenim objektima, kao i da su sve kompanije koje se bave proizvodnjom energije u privatnom vlasništvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

23 h

Podeli: