Josipović o poseti Tadića Hrvatskoj

Tema sastanka sa Borisom Tadićem, koji dolazi u posetu Hrvatskoj, neće biti povlačenje tužbe za genocid protiv Srbije, kaže hrvatski predsednik Ivo Josipović.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.11.2010.

22:08

Default images

"O eventualnom povlačenju tužbe odlučivaće vlada", izjavio je Josipović u razgovoru za Media Servis, dodavši da je uvek isticao da tužba nije sama sebi svrha.

Josipović je rekao da misli da je "došlo vreme da se javnosti kaže istina - neće se utvrditi ko je agresor, iako mi to znamo, neće biti nikakve ratne štete, jer se u tužbi ne radi o tome".

"Isto tako neće biti govora o onim zločinima koji nisu genocid. Mislim da javnost mora znati da rezultat nije sasvim siguran. Moramo znati da je to ozbiljan predmet, i to će biti težak, dugotrajan i skup spor", rekao je predsednik Hrvatske.

"Ja sam radio na tužbi i znam koliko smo podataka prikupili, zaista velikih i važnih podataka o zločinu i o tome da su oni inspirisani iz bivše Jugoslavije, odnosno Srbije", rekao je Josipović i dodao da je to "jedna od onih situacija gde se u javnosti podstiču nerealna očekivanja".

Josipović se u razgovoru bavio i nedavnom posetom predsednika Tadića Vukovaru i susretom koji je imao sa njim.

Naglasivši da je Tadić u Vukovaru pokazao dobar gest, on je rekao da nema poredjenja izmedju hrvatskih i srpskih zločina u tom gradu.

"Mi smo civilizacija koja drži do simboličnih gestova, a to jeste ono što je Tadić napravio. Oni ne rešavaju probleme koje imamo, ali su dobar podsticaj prema tome. Naravno, tu nema merenja, zna se ko je bio agresor, a ko žrtva, ali mora se reći i da je bilo zločina s druge strane", kazao je Josipović i dodao da, "iako je i 19 ubijenih u Paulinom Dvoru kod Osijeka težak zločin, tu nema poredjenja".

On je naglasio da je poseta Tadića Vukovaru bila "korak prema novoj budućnosti, u čemu se i uspelo", što su pokazali i gradjani koji su u anketama jasno izrazili kako podržavaju ono što se dogodilo taj dan.

Josipović je potvrdio da će od Tadića tražiti daljnje napore da se nadje svaki trag koji bi mogao pomoći u rešavanju sudbine nestalih, jer predata dokumentacija iz Vukovarske bolnice nije potpuna.

"Nisam ni očekivao da će se sada, kada je u Srbiji jedna druga politika, istog trenutka sve pronaći nakon svih tih silnih godina što su svi ti dokumenti sasvim sigurno bili nestali ili skrivani, jer govore o zločinima", rekao je Josipović i dodao da, ako su četiri dokumenta koja je doneo Tadić podatak o četiri sudbine, i to nešto znači.

Hrvatski predsednik je rekao da će insistirati na tome da se otkrije sudbina svih nestalih i da se projekt pomirenja završi "tek kad bude jasno što se dogodilo i kad se svakom poginulom bude mogao staviti cvet na grob".

U komentaru na izjavu predsednika Samostalne demokratske srpske stranke Vojislava Stanimirovića da Srbi u Vukovaru nisu počeli rat i da su u bolnici bili vojnici prerušeni u ranjenike i da su to pred Tadićem i njime ustvari rekli Srbi, Josipović je rekao da to nije čuo.

Ocenivši da se radi o "izjavi koja je neodmerena, nepotrebna i štetna", Josipović je ocenio da ta izjava ne koristi odnosima izmedju Hrvata i Srba u Hrvatskoj.

"To je izjava za koju se mogu samo nadati da je reč o nesporazumu", rekao je predsednik Hrvatske.

"A čak i da su u bolnici bili vojnici prerušeni u ranjenike, nije bilo nikakve osnove, ni prava moralnog i pravnog niti bilo kakvog drugog, da se ti ljudi pobiju...Sasvim je svejedno jesu li to bili svi civili ili je bio deo sakrivenih vojnika. Ta strašna ubistva koja su se dogodila u Vukovaru ničim se ne mogu pravdati", podvukao je Josipović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: