Tekst optužnice: Transferi i oružje

Svetlanu Ražnatović i njenu sestru Lidiju tekst optužnice tereti da su nezakonito prisvojile milionske svote od prodaje fudbalera "Obilića" stranim klubovima.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.11.2010.

18:30

Default images

Iako je tekst optužnice protiv Svetlane Ražnatović i njene sestre Lidije Veličković-Ocokoljić bio napisan još pre dva meseca, optužnica još nije podignuta.

Kako je navedeno, njih dve su u tu svrhu koristile račune u bankama u Srbiji, Makedoniji, Mađarskoj i na Kipru, a deo novca isplaćivan im je i u gotovini.

Njena sestra, Lidija Veličković-Ocokoljić, zaposlena kao sekretarica u “Obiliću”, pomagala joj je u tome, navodi se u nacrtu optužnice.

U nacrtu se kaže da su sporni transferi:

Od prodaje Miroslava Savića grčkom Arisu njegov menadžer Darko Šušnjar predao je Ražnatovićevoj na ruke 720.000 maraka, nakon što je uzeo svoju proviziju od 80.000.

Od prodaje Saše Vicikneza i Zorana Rankovića kineskom Šangaju, što nije evidentirano u knjigovodstvu Oblilića, Ražnatovićevoj je isti menadžer predao na ruke 360.000 dolara, a za sebe zadržao opet deset odsto - 40.000 dolara.

Od prodaje Dragana Šarca klubu Austrija u istoimenoj zemlji uplaćeno je na račun menadžera Šušnjara 1.750.000 maraka. Sa tog računa igraču je isplaćeno 250.000 maraka, Austriji je po prethodnom dogovoru vraćeno 500.000.

Zatim je, kako se navodi, Šušnjar podigao 100.000, ostatak od 900.000 uplatio je na kiparski račun Lidije Veličković-Ocokoljić, koja je podigla novac i predala ga sestri.

Prodaja igrača Vladice Ćurčića i Seada Salahovića Alamiji iz Rusije, za 220.000 dolara, nije evidentirana u knjigovodstvu Obilića, navodi se u optužnici. Od te prodaje 120.000 dolara je uplaćeno na račun Radoslava Bebića koji je novac podigao i predao ga Lidiji Veličković, a ona svojoj sestri.

U prodaju Nikole Lazetića turskom Fenerbahčeu za šest miliona maraka bila je uključena i Stanislava Čočorovski, kuma Željka Ražnatovića Arkana, koja je novembra ove godine okrivljena u Makedoniji za krijumčarenje pola tone kokaina.

Prema navodima optužnice, od šest miliona jedan je vraćen turskom klubu, a na račun posrednice Čočorovski uplaćeno je 4.300.000 maraka. Sa njenog računa na račun Obilića je prebačeno dva miliona, a 2,3 miliona je uplaćeno na račun Lidije Veličković u Segedinu.

Ražnatovićeva sestra je sa svog računa namirila ranije podignut kredit kod "Komercijalne banke“ u iznosu od 1.260.000 maraka. Stanislava Čočorovska je bila umešana i u prodaju Milorada Koraća i Saše Kovačevića turskom Erzurumsportu 9. avgusta 2000. Na njen račun u Turskoj uplaćeno je 750.000 maraka. Od tog transfera 100.000 je samo uplaćeno na račun Obilića.

Od prodaje Milana Obradovića moskovskoj Lokomotivi 2. jula 2001. dobijeno je tri miliona dolara, ali novac nije legao na račun Obilića. Prema navodima optužnice, 250.000 je sa privatnog računa podigao Jovan Dimitrijević, tadašnji sportski direktor Obilića, i predao ga Lidiji Veličković, dok je ostatak uplaćivan na račune brojnih privatnih preduzeća. U istom tekstu, pominje se i delo “nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje, i promet oružja”. Svetlana Ražnatović je, navodi se, držala vatreno oružje u većim količinama – 7 pištolja, 3 revolvera i jedan prepravljeni signalni pištolj.

Ovaj dokument bivšu predsednicu FK "Obilić" i pevačicu novokomponovane muzike takođe sumnjiči za nedozvoljeno posedovanje oružja.

Podsetimo, tokom policijske akcije "Sablja", u vili Svetlane Ražnatović je pronađeno više pištolja i revolvera sa punim okvirima municije.

"Insajder" se u svom serijalu "Pravila igre" bavio mehanizmima kojima su fudbalski klubovi poslovali van bilo kakve kontrole, pa su pojedinci zaradili milione, oštetivši tako državu, ali i same klubove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

96 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: