Regionalizacija: Nužan nov ustav

Za proces decentralizacije Srbije neophodna promena Ustava koja bi regionima dala veću nadležnost, izjavili na okruglom stolu Mlađan Dinkić i Vuk Drašković.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.11.2010.

14:51

Default images

Potrebno je i vraćanje imovine lokalnim samoupravama, rekli su učesnici okruglog stola "Ko je za regione" u organizaciji "Koalicije za decentralizaciju Srbije".

Predsednik Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić je kazao da bi regionalizacija zemlje mogla da bude sprovedena do 2012. i da je za to potrebna promena Ustava, kao osnova za sproveđenje tog koncepta.

Dinkić je rekao da je dovoljno da debata o decentralizaciji i regionalizaciji traje godinu dana ističući da je decentralizacija najvažnije unutrašnje pitanje, jer je centralizovani sistem doveo do ogromnih razlika pojedinih delova zemlje, te da je potrebno da postoje tri nivoa vlasti - centralni, regionalni i lokalni.

Da je promena najvišeg pravnog akta neophodna, složio se i predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković, koji je izneo mišljenje da je pored Vojvodine i Beograda potrebno da postoje još tri ili četiri regiona, ujednačena po broju stanovnika i teritoriji.

Drašković je kazao da će kritičari regionalizacije postavljati pitanje šta je sa Kosovom i Metohijom i istakao da Srbija treba da kroz pregovore sa kosovskim Albancima "obezbedi evropski status za srpski narod i manastire, kao i da srpske opštine duhovno i ekonomski čvršće poveže sa Srbijom".

"Decentralizacija je poziv državi da zaustavi odumiranje države južno od Beograda i da spreči i pretvaranje Srbije u Kosovo", istakao je Drašković i dodao da taj koncept predstavlja put kojim Evropa treba da uđe u Srbiju kako bi zemlja ušla u EU.

Lider SPO je ponovio da je neophodno da se lokalnim samoupravama vrati imovina koja je oduzeta još 1995. godine, u vreme režima Slobodana Miloševića.

I Franc Šausberger iz Instituta regiona Evrope smatra da je za proces decentralizacije i regionalizacije Srbije neophodna promena Ustava, te da Srbija treba da postane asimetrična regionalna zemlja u kojoj bi regioni imali veća ovlašćenja, skupštini i vladu.

Bivši predsednik Ustavnog suda Srbije Slobodan Vučetić je rekao da je potrebna promena najvišeg pravnog akta, koji bi jasno definisao nadležnosti regiona i izvore finansiranja.

On smatra da će u sprovođenju tog koncepta najveća prepreka biti politička klima i teze da će se decentralizacijom i regionalizacijom ugroziti teritorijalni integritet zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: