Viša cena neće napuniti rafove

Dogovor Udruženja proizvođača mleka i "Imleka" o višoj otkupnoj ceni mleka neće trenutno poboljšati snabdevenost tržista mlekom, ocenjuju proizvođači.

Izvor: B92

Subota, 13.11.2010.

18:17

Default images

Proizvođači poručuju, da nestašica koja traje već mesecima, ni sa novom otkupnom cenom neće moći da se prevaziđe bez pomoći države.

Nova cena mleka neće napuniti poluprazne rafove u prodavnicama širom Srbije, tako bar poručuju proizvođači mleka.

Ljuboša Jovanović iz Udruženja proizvođača mleka kaže da za redovno snabdevanje tržišta mlekom treba više od povećanja otkupne cene.

"Samo ako tržište odreaguje, da kažem smanjenom tražnjom, može to da se desi iduće godine, tamo od leta, opet kad ide taj sezonski pad potrošnje", očekuje on.

"Međutim, stabilna proizvodnja mleka u Srbiji neće postojati dok se farmeri ne vrate ponovo jer vam nije to automat u koji ubacite novčić pa dobijete litar mleka, treba da prođe dve i po godine koliko je potrebno da jedno tele postane krava koja daje mleko", objašnjava Jovanović.

"Imlek" se dogovorio sa proizvođačima da ubuduće litar prvoklasnog mleka otkupljuje za 32 dinara. Iako veruju da je to maksimum koji ova kompanija može da ponudi, farmeri kažu da to nije dovoljno.

Sanja Bugarski iz Asocijacije mlekara Vojvodina kaže da je 40 dinara po litri minimum.

"To je 36 evro centi, to je ono što je realno da bi ljudi mogli da proizvode i takođe po hitnom postupku da se država zainteresuje za ovaj problem od subvencija, iz oblasti govedarstva, pa nadalje sa trgovačkim lancima", kaže ona.

"Drugi deo priče takođe normiranjem, odnosno ograničavanjem marži na mleko i mlečne proizvode, gde bi za neko kratko vreme mogli da stabilizujemo tržište", kaže Sanja Bugarski.

Novinar Zaharije Trnavčević, ipak misli da će ovaj dogovor "Imleka" i proizvođača mleka malo uzburkati tržište, ali da ne treba očekivati velike promene.

"Da bi se to dogodilo trebalo bi ispraviti i povećati premiju i dati premiju mleka i onim domaćinstvima koji imaju i manje od 7 krava jer ta upravo mera kojom je ukinuta premija za mala domaćinstva dovela je do toga da je smanjen borj krava, a time i količina mleka", podseća on.

Udruženje proizvođača mleka tražiće od Vlade Srbije, da im kroz rebalans budžeta za novembar i decembar obezbedi premiju od 5 dinara po litri.

Već u sledećoj godini farmeri će tražiti premiju ne manju od 5 evrocenti, 250 evra po matičnom grlu kao i podsticaj po hektaru za ratarsku proizvodnjiu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: