Zukorlić: Spremni smo na razgovore

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić spreman je na razgovor sa liderom Stranke demokratske akcije Sulejmanom Ugljaninom.

Izvor: Tanjug

Subota, 13.11.2010.

14:54

Default images

Zukorlić je poručio Ugljaninu da su predstavnici institucija na čijem je on čelu spremni za razgovore o svim otvorenim pitanjima koja se tiču “tri stuba stabilnosti“ Sandžaka.

Zukorlić je Tanjugu rekao da je dobrodošao svaki poziv koji će doprineti jedinstvu Bošnjaka.

Ugljanin bi, smatra mufrija Zukorlić, mogao odigrati posebno važnu ulogu u vraćanju jedinstva islamskoj zajednici, što je za njega “ključ“ svih problema.

“Mi smo spremni za razgovore o svim otvorenim pitanjima, pre svega o onim koji se tiču tri stuba stabilnosti ovog prostora - jedinstvu islamske zajednice, nesmetanom radu Bošnjačkog nacionalnog veća i akreditovanom univerzitetu“, poručio je Zukorlić.

Muftija, koji je i osnivač i predsednik Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, smatra da Ugljaninova “nova retorika predstavlja pozitivan iskorak koji implicira njegovo vraćanje svom narodu", iako je to, za sada, kako je rekao, samo u najavama.

Zukorlić, koji je ranije bio najveći Ugljaninov kritičar kada je reč o cepanju islamske zajednice, kaže da, pored tih najava, očekuje i konkretne pomake.

“Ove izjave dobiće na značaju onog trenutka kada se potvrde drugačijim političkim ponašanjem Ugljanina i njegovih istomišljenika, kazao je Zukorlić, nosilac liste Bošnjačke kulturne zajednice koja je na junskim izborima za Bošnjačko nacionalno veće osvojila najviše - 17 od 35 mandata.

Ugljanin, koji je ministar bez portfelja u Vladi Srbije, pozvao je juče svoje sunarodnike, ministra Rasima Ljajića i muftiju Zukorlića, na bošnjačko nacionalno pomirenje, jedinstvo i zajednički nastup na narednim parlamentarnim izborima.

Jusufspahić: Jedinstvo pre svega

Zamenik reis-ul-uleme Islamske zajednice Srbije Muhamed Jusufspahić izjavio je da je ta zajednica uvek za jedinstvo muslimana koji žive u Srbiji, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost.

„Islamska zajednica Srbije će podržati svaku inicijativu u tom pravcu“, rekao je Jusufspahić reagujući na zalaganje ministra Sulejmana Ugljanina za jedinstvenu Islamsku zajednicu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: