Talabani izglasan za predsednika

Irački parlamet izglasao je kurdskog lidera Džalala Talabanija za predsednika države iako je koalicija koja uživa podršku sunita prethodno napustila zasedanje.

Izvor: B92

Četvrtak, 11.11.2010.

21:52

Default images

Talabani je odmah položio zakletvu i potom dosadašnjem premijeru Nuriju Al-Malikiju dao mandat da obrazuje novu vladu.

Izbor Talabanija deo je sinoć postignutog sporazuma prema kojem on ostaje predsednik Iraka, šiitski političar Al-Maliki premijer, a suniti dobijaju predsednika parlamenta.

Sporazumom o podeli vlasti okočana je osmomesečna politička kriza u toj zemlji.

Irački parlament prethodno je večeras izglasao predsednika parlamenta iz sunitske koalicije Osama al-Nudžaifa, ali su posle poslanici koalicije Irakija, koju podržavaju suniti, napustili zasedanje.

Na ovaj potez su se odlučili pošto je odbijen njihov zahtev da se formalno okonča izopštavanje članova partije Baas bivšeg iračkog lidera Sadama Huseina, kojima je onemogućeno da zauzimaju položaje u vladi.

Izlazak iz parlamenta koalicije Irakija mogao bi negativno da utiče na nastojanje Al-Malikija da za novu vladu dobije i znatnu podršku sunita.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: