"Balkan još može biti izgubljen"

Proces izgradnje mira na Balkanu još nije dovršen, a posebno treba voditi računa o BiH, Kosovu i Makedoniji, ocenjuje se u članku u "Njujork tajmsu".

Izvor: B92

Četvrtak, 11.11.2010.

17:52

Default images

"Dok se NATO, SAD, Evropska unija i OEBS pripremaju za samite ove jeseni, Balkan i dalje može da upropasti zabavu", navodi se u tekstu.

U pitanju je tekst "Balkan i dalje može biti izgubljen" Sorena Jesen-Petersena i Danijela Servera.

Proces uspostavljanja mira je podstakao izvanredan uspeh - kraj rata u BiH, pad Slobodana Miloševića i uspon demokratske Srbije, nezavisnost Kosova, blisko članstvo Hrvatske u EU, ocenjuje se u tekstu.

"Tri pitanja progone region: BiH je zemlja i dalje u trajnim – mada trenutno nenasilnim - etničkim tenzijama; odnosi Srbije i Kosova su nerešeni; i Makedonija ne može da uđe u NATO ili EU dok se ne razreši protivljenje Grčke njenom imenu", navodi autori analize.

Bivši šef Unmika i izaslanik visokog komesara UNHCR-a Jesen-Petersen i stručnjak za Balkan Server dodaju da je "neuspeh na Balkanu i dalje mogućnost i podjednako bi ponizio Evropljane i Amerikance".

"Misija izgradnje mira na Balkanu još nije dovršena, čak i posle 15 godina često bliske saradnje SAD i EU. Tek kada sve zemlje regiona budu nepovratno na putu ka EU, moći ćemo da slavimo. Verovatno nije potrebno više od pet godina. Do tada, moramo držati Balkan na putu, obezbeđujući da BiH, Kosovo i Makedonija ostanu u vozu", navode autori.

U tekstu se navodi da je "dobra ideja" početak pregovora Beograda i Prištine o praktičnim pitanjima, ali se ocenjuje da će Srbija pokušati da iskoristi razgovore kako bi predložila "korekciju" granica Kosova.

"Ovo pomeranje granica kako bi se prilagodile etničkim razlikama je opasno i otvorilo bi pitanje granica na celom Balkanu: izvesno u Makedoniji i BiH, ali verovatno i na oblastima naseljenim Albancima na jugu Srbije i u Crnoj Gori", ocenjuje se u tekstu.

Srbija i Kosovo treba da se drže postavljenog zadatka, uspostave dobre odnose po sijaset praktičnih pitanje na osnovu uzajamnog poštovanja, kako je zahtevano pristupanjem EU, pišu Jesen-Petersen i Server.

Oni navode da problemi u BiH potiču od ustava zemlje nametnutog mirovnim pregovorima u Dejtonu, čime je stvorena nefunkcionalna država nesposobna da ispuni mnoge zahteve za članstvo u NATO i EU.

Napori da se Ustav izmeni amandmanima nisu uspeli, navodi se u tekstu i dodaje da Brisel i Vašington treba da postave jasne kriterijume koje će Sarajevo morati da ispuni pre i tokom pristupanja EU.

"Nedavni izbori u BiH otvorili su nove mogućnosti za reforme, a napredovanje Srbije ka EU treba da zavisi od njene spremnosti da insistira da bosanski Srbi sarađuju s Muslimanima i Hrvatima u toj zemlji na promeni ustava na način koji bi omogućio članstvo u EU", navodi se u tekstu.

Brisel i Vašington treba da pomognu da se reši spor Makedonije i Grčke oko imena, a uz spremnost Skoplja da prihvati geografsku odrednicu u imenu, vreme je da EU Makedoniji da datum početka pristupnih pregovora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: