Herman: Sprečiti zloupotrebu azila

„Nemačke i srpske vlasti moraju sprečiti državljane Srbije da zloupotrebljavaju pravo na azil“, rekao je bavarski ministar unutrašnjih poslova Jahim Herman.

Izvor: B92

Četvrtak, 11.11.2010.

17:44

Default images

Ministar je ovo izjavio u Minhenu u razgovoru sa ministrom unutrašnjih poslova Srbije Ivicom Dačićem.

U saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova u Minhenu navedeno je da su Dačić i Herman razgovarali, pre svega, o zloupotrebama prava na azil i povećanju zahteva za azil koje nemačke vlasti dobijaju od državljana Srbije.

Herman je posebno naglasio pozitivan i stabilan razvoj Srbije i istakao da su time zahtevi za azil iz Srbije bez ikakvih izgleda na uspeh i zahvalio ministru Dačiću na brzim merama koje je Srbija preduzela za sprečavanje zloupotreba azila.

''Mi moramo zajednički sve preduzeti da bi bile sprečene zloupotrebe azila, koje čine državljani Srbije'', rekao je Herman.

Bavarski ministar je rekao da ni u Bavarskoj, a ni u ostalim delovima Nemačke nema državne pomoći za povratak u zemlje podnosilaca zahteva za azil.

U saopštenju se podseća da su krajem prošle godine ukinute vize za putovanja u zemlje šengenskog sporazuma za građane Srbije, Makedonije i Crne Gore, a posledica toga je bila da je, kako je navedeno, broj zahteva za azil iz tih zemalja enormno porastao.

Od početka ove godine, azil u Bavarskoj je zatražilo 227 ljudi iz Srbije, dok je u 2009. godini bilo svega 60 takvih zahteva, a kada je reč o saveznom nivou, Srbija je, kako se navodi u saopštenju, posle Avganistana i Iraka na trećem mestu.

Herman je ukazao da i građani Makedonije zloupotrebljavaju pravo na azil.

Bavarski ministar unutrašnjih poslova je pokazao zabrinutost zbog ukidanja viza krajem godine za građane Bosne i Hercegovine i Albanije i ukazao na potrebu opreza, s obzirom na postojeća iskustva.

Mora biti jasno da vizna liberalizacija nije neopoziva, upozorio je Herman, naglasivši da je "apsolutno neophodno tačno nadgledanje efekata budućeg slobodnog putovanja građana Albanije i Bosne i Herceregovine''.

''Ukoliko se ustanovi da je došlo do masovne zloupotrebe iz Albanije i Bosne i Hercegovine, morala bi Evropska unija delovati i ponovo uvesti viznu obavezu za te zemlje'', rekao je Herman, naglasivši da ukidanje viza nije zamišljeno kao zloupotreba prava na azil.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: