Đelić: Ponosni na antifašizam

Srbija treba da bude ponosna na antifašističku prošlost, jer je 30-ih i 40-ih godina 20. veka imala hrabrosti da se stavi na pravu stranu, kaže Božidar Đelić.

Izvor: B92

Utorak, 09.11.2010.

21:30

Default images

Vicepremijer je rekao da je Jugoslavija tada bila na strani Sovjetskog Saveza i SAD, i zajedno se sa njima borila protiv "ove civilizacijske pošasti".

"Borba protiv fašizma je jedna od najsvetlijih tačaka u istoriji srpskog naroda", poručio je Đelić na proslavi 9. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma, u Narodnom pozorištu.

On je izjavio da se nikada više ne sme dozvoliti da ideje nacizma i fašizma "nađu plodno tle" na Balkanu i u Evropi.

Ponosni smo na naše pretke - oni su, dali ogroman doprinos borbi čiji su rezultati ugrađeni u temelje onoga što je Evropa danas, rekao je Đelić.

"Srbija i danas gradi savezničke odnose sa Evropom, Rusijom i Amerikom i želi da sa njima stvara budućnost zajedničkog evropskog kontinenta", rekao je Đelić.

Obeležavanju 9. novembra, poznatog i po "Kristalnoj noći" koja se u civilizovanom svetu pamti kao početak holokausta u nacističkoj Nemačkoj, prisustvovali su i poslanici Skupštine Srbije, strani ambasadori, predstavnici Vojske Srbije i druge ličnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: