Dežer: Uočen uspeh, do EU još posla

Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer kaže da je EK uočila uspeh Srbije, posebno u regionalnoj saradnji, ali da ima još puno posla, naročito u pravosuđu.

Izvor: B92

Utorak, 09.11.2010.

19:43

Default images

Kako je rekao Dežer, pošto je pravosuđe dobilo najoštrije ocene, Srbija mora da radi na nezavisnosti pravosuđa, ali i suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala.

Komentarišući izveštaj Evropske komisije o napretku zemalja regiona u evrointegracijama, Dežer je za B92 rekao da je "EU uočila dobar uspeh u regionalnoj saradnji, što je suštinski važno".

Dežer je kazao da je pokrenut "veliki broj inicijativa", navodeći deklaraciju o Srebrenici, rešavanje pitanje nestalih, demarkaciju granice, posetu predsednika Republike Borisa Tadića Vukovaru, kao i rezoluciju UN o Kosovu. Dežer je rekao da je sve to važno jer sledeće godine Evropska unija treba da izradi mišljenje o spremnosti Srbije da postane kandidat za prijem u EU.

Prema njegovim rečima, postoji pitanje nezavisnosti pravosuđa: "Želimo da građani idu kod kod sudija koji su nezavisni. Srbija je prošla kroz imenovanja sudija, ali to nije sasvim u urađeno onako kako se radi u EU".

O borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala Dežer je rekao da EU želi da vidi prevenciju, a o javnim nabavkama je rekao da vlasti treba da imaju sistem za to koji je funkcionalan.

Zemlje zapadnog Balkana napredovale su u sprovođenju političkih reformi, ali su im vladavina prava, korupcija i organizovani kriminal i dalje bolne tačke, proizlazi iz godišnjih izveštaja Evropske komisije o napretku zemalja-kandidata i potencijalnih kandidata, koji je u utorak u Briselu predstavio komesar EU za proširenje Štefan File.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: