O Bošnjačkom savetu i 2. decembra

Pregovori o formiranju Nacionalnog saveta bošnjačke nacionalne manjine biće nastavljeni 2. decembra.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 09.11.2010.

17:59

Default images

To je ishod današnjih razgovora predstavnika Ministarstva za ljudska i manjinska prava Srbije i tri bošnjačke izborne liste.

"Vođena je diskusija u pozitivnoj atmosferi i izražena je spremnost na razumevanje kako bi se konačno postigao dogovor", izjavio je ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić, nakon današnjeg četvročasovnog sastanaka.

On je dodao da su predstavnici sve tri izborne liste rešili da prevaziđu lične i političke animozitete i postignu konačni dogovor o formiranju nacionalnog saveta.

Sastanku su prisustvovali nosilac liste bošnjačke kulturne zajednice, muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić, nosilac Bošnjacke liste Esad Džudžević, predvodnik Liste bošnjački preporod Nazim Nokić i šef misije OEBS-a u Srbiji Dimitros Kipreos.

Prema rečima ministra Čiplića, njegovo ministarstvo će od Zakonodavnog odbora skupštine Srbije zatražiti tumačenje člana 98. Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina kojim se definiše vlasništvo i raspoređivanje mandata u nacionalnim savetima.

On je dodao da su se sve tri izborne liste dogovorile da ne dovode u pitanje autentično tumačenje Zakonodavnog odbora skupštine Srbije.

"Ministarstvo za ljudska i manjinska prava takođe će zamoliti postupajući sud da ubrza postupak u vezi sa spornim slučajem", rekao je Čiplić.

Šef misije OEBS-a Dimitris Kipreos izrazio je zadovoljstvo atmosferom u kojoj je protekao današnji sastanak i dodao da je uveren da predstavnici sve tri liste žele da postignu dogovor.

On je dodao da nije slučajno što su novi razgovori zakazani za 2. decembar, pošto 6. decembra ističe rok predviđen za formiranje bošnjačkog nacionalnog saveta, nakon kojeg bi bili raspisani novi izbori.

Nosilac Bošnjačke liste Esad Džudžević kaže da je ministar Čiiplić dobio saglasnost učesnika pregovora da do tada kod nadležnog ili postupajućeg suda urgira da donese presudu o dva sporna mandata.

Oko dva mandata spore se Bošnjačka kulturna zajednica muftije i lista Bošnjački preporod.

"Postigli smo načelno razumevanje da treba da se postigne dogovor oko formiranja novog saziva Bošnjačkog nacionalnog veća", rekao je Džudžević.

On je kazao da je muftiji Zukorliću i Nokiću predožio da se do 9. decembra zakaže termin za novu sednicu 35 većnika, na kojoj bi bio biran predsednik od najmanje dva kandidata. Zukorlić i Nokić nisu imali ništa protiv tog predloga.

Izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina održani su 6. juna, a od 19 nacionalnih saveta jedino još bošnjački savet nije formiran.

Bošnjački nacionalni savet bi trebalo da ima 35 članova, a na izborima je 17 mandata osvojila Bošnjačka kulturna zajednica predvođena muftijom Zukorlićem, Bošnjačka lista ima 13 madnata a Lista Bošnjački preporod pet.

Bošnjačka kulturna zajednica je 7. jula formirala Bošnjački nacionalni savet uz podršku dva predstavnika sa liste Bošnjački preporod.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava to telo, međutim, ne priznaje pošto na konstitutivnoj sednici nije postojala propisana dvotrećinska većina za konstituisanje saveta, i traži formiranje novog tela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: