Crnoj Gori status kandidata za EU

Evropska komisija odobrila je Crnoj Gori status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, izjavio je evropski komesar za proširenje Štefan File.

Izvor: Beta

Utorak, 09.11.2010.

17:52

Default images

File je na koferenciji za novinare u Briselu rekao da će Crna Gora početi pristupne pregovore kada ispuni neophodne političke uslove.

Reč je o uslovima predviđenim kriterijumima iz Kopenhagena koji se tiču vladavine prava i stabilnosti institucija.

Evropska komisija danas je usvojila mišljenje o aplikacijama Crne Gore i Albanije za članstvo u EU.

Albanija nije dobila status kandidata, a File je rekao da ta zemlja može da počne pristupne pregovore kada ispuni politička merila koji se tiču demokratije i vladavine prava.

Đukanović: EU priznaje naš trud

Dobijanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji je priznanje za posao koji je Crna Gora uradila, a u bliskoj budućnosti stvoriće se uslovi za početak pristupnih pregovora, izjavio je premijer Milo Đukanović.

On je kazao da će Crna Gora biti prva zemlja nakon 2005. godine koja će dobiti status kandidata za članstvo u EU.

"To je ohrabrujuće ne samo za Crnu Goru, već i za ostale države regiona, jer se na taj način potvrđuje opređeljenje EU da nastavi sa politikom proširenja", rekao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU je važno priznanje, ali je značajniji početak pristupnih pregovora.

"Status kandidata je pasivna pozicija, a početak pregovora aktivna, jer se tada mobilišu svi potencijali države u postupku pregovaranja sa EU", naveo je premijer.

On je kazao da su evropski partneri procenili da je potrebno da Crna Gora, kao što će biti i u slučaju ostalih država koje teže članstvu u EU, uz status kandidata dobije još jedan paket zadataka koje treba ispuniti da bi počeli pristupni pregovori.

"Zbog toga nisam, uprkos ranije saopštenoj želji, iznenađen time što će EK danas ispostaviti jedan paket zahteva, koji je, što se tiče Crne Gore, realno dostižan.

To će stvoriti uslove da Crna Gora u doglednoj budućnosti može, zajedno sa evropskim partnerima, konstatovati da su ti uslovi ispunjeni i da pregovori mogu da počnu", naveo je Đukanović.

To je, kazao je premijer, poželjna situacija do koje Crna Gora može doći brzo, odnosno već 2011. godine.

Đukanović je rekao da je Crna Gora u potpunosti posvećena borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. On je, kao doprinos toj borbi, naveo sporazume o izručenju sa zemljama regiona - Srbijom i Hrvatskom koji najbolje "demantuju tezu da je Crna Gora problematična po pitanju borbe protiv kriminala".

On je podsetio i da Srbija od Crne Gore potražuje oko 15 crnogorskih državljana, a da Crna Gora od Srbije više od 70 osoba.

"Državni organi i jedne i druge strane sa potrebnom ozbiljnošću pristupili su sprovođenju sporazuma i kao rezultat toga već imamo određena hapšenja. Nadam se da će se tako nastaviti i ubuduće", naveo je crnogorski premijer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: