Žak Širak uskoro na sudu

Bivši predsednik Francuske Žak Širak dobio je nalog da se pojavi na sudu, u slučaju zbog zloupotrebe položaja dok je bio gradonačelnik Pariza.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.11.2010.

23:34

Default images

To će biti prvi put da je bivši predsednik moderne Francuske primoran da odgovara pred sudom.

Širak veh ima zakazano suđenje u martu u drugom slučaju u vezi sa korupcijom. Istražni sudija u predgrađu Pariza Nantere naredio je da se pokrene sudski postupak protiv Širaka zbog sukoba interesa, dok je bio prvi čovek francuske prestonice, od 1977. do 1995. godine.

Bivši predsednik će biti ispitan u vezi sa poslovima u njegovoj partiji koja su nedozvoljeno plaćale gradska skupština ili građevinske kompanije, navela je agencija AP.

Ukoliko bude osuđen preti mu kazna do pet godina zatvora, dok je u drugom slučaju protiv njega predviđena 10-godišnja zatvorska kazna.

Analitičari, međutim, smatraju da je malo verovatno da će bivši predsednik biti osuđen na zatvor.

Širak je prethodnih nekoliko godina optuživan za nelegalno finansiranje stranke i druge prevare, a izbegavao je istragu koristeći predsednički imunitet dok je bio na čelu Francuske od 1995. do 2007. godine.

Širak negira da je bilo šta pogrešno uradio, dodajući da u Francuskoj već dugo ne postoje sudska pravila koja se odnose na finansiranje partija.

Širak je osnovao partiju Okupljanje za Republiku, preteču Unije za narodni pokret predsednika Nikole Sarkozija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: