Hrvatska neće u projekat gradnje NE

Hrvatska neće učestvovati u projektu gradnje nuklearne elektrane Belene u Bugarskoj u koji je pozvana zajedno sa Srbijom, kaže premijerka Jadranka Kosor.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 08.11.2010.

21:23

Default images

Bugarska vlada pozvala je Hrvatsku i Srbiju da kao akcionari učestvuju u projektu gradnje nuklearne elektrane Belene na Dunavu.

Bugarski premijer Bojko Borisov uputio je službena pisma hrvatskoj Kosorovoj i predsedniku Srbije Borisu Tadiću, s pozivom njihovim zemljama da s učešćem od jedan, jedan i po ili dva posto učestvuju u projektu NE Belene.

"Hrvatska neće participirati u tom projektu", izjavila je Kosorova koja se na marginama samita u Bukureštu sastala i s bugarskim premijerom Borisovom, rekavši da Hrvatska ima svoju energetsku strategiju po kojoj se radi.

"Imamo i nekih energetskih projekata koje smo nedavno predstavili" izjavila je Kosorova i dodala da to neće uticati na odnose s Bugarskom. "Nastavićemo dobre prijateljske odnose s Bugarskom kojoj zahvaljujem na čvrstoj podršci hrvatskom približavanju Evropskoj uniji", izjavila je Kosorova.

Kako je izjavio bugarski premijer, učešće Hrvatske i Srbije učinilo bi taj projekt pragmatičnijim jer bi, kada se nuklearka izgradi, tržište bilo garantovano.

Po pisanju ruskih medija, Borisov je s Tadićem već razgovarao o tom projektu, pa je njega i Kosorovu pozvao da na ponudu odgovore do 13. novembra kad u Sofiju stiže ruski premijer Vladimir Putin na razgovore o energetici.

NE Belene trebala bi graditi ruska državna tvrtka Atomstrojeksport, ali postoje problemi oko cene.

Projekt gradnje NE Belene zamrznut je u jesen prošle godine kad se pređašnji strateški investitor, nemačka kompanija RWE koja je trebala obezbediti dve milijarde evra u zamenu za 49 odsto vlasništva, povukla iz projekta.

Po preliminarnom ugovoru bugarske vlade i Atmostrojeksporta iz 2008. godine, gradnja elektrane trebala je stajati četiri milijarde evra, ali su troškovi u međuvremenu porasli.

Bugarska i Rusija produžile su 30. septembra 2010. taj ugovor za šest meseci dok ne postignu konačan dogovor o ceni. Bugarska vlada u međuvremenu traži evropske partnere i investitore za nastavak projekta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: