Simović traži ponavljanje suđenja

Miloš Simović, pripadnik nekadašnjeg Zemunskog klana, zatražio je ponavljanje suđenja za krivična dela koje je počinila ta kriminalna organizacija, saznaje B92.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.11.2010.

20:24

Default images

On je pred Specijalnim sudom osuđen na 40 godina zatvora zbog niza ubistava i otmica u periodu od 2000. do marta 2003. godine.

Pošto je presuda doneta u odsustvu, Simović po zakonu ima pravo da traži ponavljanje suđenja, ali u delu koji se tiče isključivo njega, bez mogućnosti uticaja na pravosnažnost presuda ostalih osuđenih pripadnika tog klana.

Kako saznajemo, Simović je potpisao zahtev za ponavljanje postupka i on će ovih dana biti prosleđen sudu. Rok za upućivanje takvog zahteva ističe za mesec dana.

Međutim, zahtev se ne odnosi na ubistvo Zorana Đinđića, za šta je Simović takođe pravosnažno osuđen u odsustvu.

Podsetimo, Miloš Simović je uhapšen 10. juna prilikom prelaska iz Hrvatske u Srbiju, nakon štpo je, kako se sumnja, ranio drugog “zemunca” Sretka Kalinića.

Kalinić je u međuvremenu u Hrvatskojh uhapšen, a potom i izručen Srbiji i obojica se nalaze u zatvoru u požarevačkoj Zabelu.

Pravo na ponavljnje suđenja ima i Sretko Kalinić , jer je i on osuđen u odsustvu, ali on takav zahtev još uvek nije uputio.

Portparolka Specijalnog suda Maja Kovačević rekla je za B92 da zahtev Miloša Simovića još uvek nije stigao u taj sud.

"Ukoliko on podnese takav zahtev, zakon mu daje pravo da se postupak protiv njega ponovi, ali samo u odnosu na njega to znači da se postupak vraća u onu fazu u kojoj je bio nakon što je podignuta optužnica. Zakazuje se glavni pretres, izvode se dokazi, ali se izvode samo oni dokazi koji su potrebni da se utvrdi njegova uloga u tim događajima, ne dirajući u pravosnažnost presude u odnosu na ostale osuđene ljude", objašnjava ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: