Pomoć ugroženima u Kraljevu

Crveni krst uputio građevinski materijal i higijenske pakete u Kraljevo; poslanici i poslaničke grupe Skupštine takođe upućuju pomoć ugroženima u Kraljevu.

Izvor: FoNet

Ponedeljak, 08.11.2010.

20:06

Default images

Crveni krst Srbije uputio je pomoć ugroženom stanovništvu Kraljeva u vidu 8.000 kvadartnih metara folije za pokrivanje kuća i 500 porodičnih higijenskih paketa.

U toku sutrašnjeg dana Crveni krst Srbije uputiće 100 kompleta posteljine za evakuisana lica, koja se nalaze na smeštaju u kolektivnim centrima.

Međunarodna federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca je odobrila pomoć u visini od 100.217 švajcarskih franaka, koju Crveni krst Srbije može koristiti za nabavku higijenskih paketa i prehrambenih artikala, navedeno je u saopštenju.

Crveni krst Srbije ulaže napore kako bi obezbedio dodatnu međunarodnu pomoć za potrebe popravke i rekonstrukcije kuća najugroženijih porodica koje je pogodio zemljotres, a od sutra će biti uspostavljen tim volontera za pružanje psiho-socijalne podrške.

Timovi Crvenog krsta Srbije procenjuju stepen ugroženosti i neophodnu pomoć za 100.000 stanovnika koji su pogođeni zemljotresom u Kraljevu i okolini.

Površina područja koju je zahvatio zemljotres je 287 kvadratnih kilometara, a prema proceni štaba za vanredne situacije u Kraljevu, broj domaćinstava koja su pogođena zemljotresom je 12.622.

Od 3.822 kuća u 733 objekta nije bezbedno stanovati, dok 600 stanovnika koristi usluge narodne kuhinje.

Crveni krst Kraljeva je do juče primio i distribuirao 118.000 litara flaširane vode, 675 porodičnih paketa i 265 porodičnih higijenskih paketa, kao i humanitarnu pomoć od 25 tona šećera, 2.048 vekni hleba, osam šlepera flaširane vode, šleper sredstava za higijenu i 100 kilograma keksa.

Crveni krst Srbije nastavlja da prati situaciju u ugroženom području i okolini i spreman je da, na osnovu procena potreba Crvenog krsta Kraljeva, upućuje pomoć, navedeno je u saopštenju.

Poslanici i poslaničke grupe šalju pomoć

Poslanici Skupštine Srbije izdvojiće po 5.000 dinara za pomoć postradalima u zemljotresu koji je prošle nedelje pogodio Kraljevo i okolinu, izjavila je predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović.

Ona je novinarima posle skupštinskog kolegijuma rekla da će pomoć postradalima uputiti i svaka poslanička grupa.

Slavica Đukić-Dejanović je kazala da će parlament uputiti poziv drugim državnim institucijama da takođe jedan dan rade za Kraljevo, a Vladi Srbije da formira interresorno telo koje će evidentirati i distribuirati pomoć Kraljevu.

Šefica poslaničke grupe Za evropsku Srbiju Nada Kolundžija kazala je novinarima da će u okviru tog poslaničkog kluba biti formirano telo koje će na terenu sagledavati najhitnije popravke. Prema njenim rečima, poslanički klub Za evropsku Srbiju angažovaće majstore iz susednih gradova i platiti njihov rad, a pored toga pomoći će i u nabavci prehrambenih proizvoda.

Šef poslaničke grupe PUPS-a Momo Čolaković kazao je novinarima da je svaki funkcioner i poslanik te stranke odvojio po platu, a da su uputili i pomoć u građevinskom materijalu, odnosno crepu.

Šef poslaničke grupe Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović je kazao da je prihvaćen predlog te stranke da se pozovu druge državne institucije i javna preduzeća da se uključe u pružanje pomoći, a da će poslaničku klub LDP odlučiti o dodatnoj pomoći Kraljevu.

I šef poslaničke grupe Nove Srbije Velimir Ilić je kazao novinarima da će dodatnu pomoć Kraljevu uputiti i taj poslaničkih klub i najavio da će NS izgraditi jednu kuću u Kraljevu.

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Dragan Todorović, koji je napustio sednicu kolegijuma, rekao je novinarima da se izašlo sa predlogom pomoći poslanika ali da se ne zna da li će i parlament uputiti pomoć.

Todorović je najavio da će se poslanički klub SRS dogovoriti o pomoći građanima Kraljeva i predložio da se novčane nagrade za informacije o haškim beguncima Ratku Mladiću i Goranu Hadžiću preusmere u Kraljevo.

Na te navode Todorovića, predsednica parlamenta je kazala da njegove konstatacije i predlozi remete atmosferu na kolegijumu koja je bila više nego konstruktivna, a Nada Kolundžija je rekla da država ima kapacitet da ispuni sve svoje obaveze i da nema potrebe da se sredstva za druge važne državne poslove preusmeravaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: