RS pozdravlja ukidanje viza

Zvaničnici Republike Srpske pozdravili su odluku EU da ukine vize građanima BiH, ocenjujući da je takva odluka mogla da bude doneta i ranije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.11.2010.

15:43

Default images

"Odlično. U svakom slučaju dobra vest, pozdravljam to i čestitam svima", kazao je premijer RS Milorad Dodik.

Dodik je ocenio da je takva odluka trebalo da bude doneta mnogo ranije. Odlazeći predsednik RS Rajko Kuzmanović rekao je da je to "dobra i očekivana vest".

"Smatram da je ova odluka mogla da bude doneta i mnogo ranije ako se uzmu u obzir brojni uslovi koje je BiH ispunila u procesu vizne liberalizacije", naglasio je Kuzmanović.

Predsednik parlamenta RS Igor Radojičić izjavio je da je odluka o viznoj liberalizaciji za građane BiH "lepa vest koja znači nešto konkretno".

"Rezultati dugogodišnjih razgovora i pregovora o raznim evropskim standardima i principima građani vrlo retko osete. Ukidanje viza je nešto što svaki građanin koji putuje može da oseti", kazao je Radojičić.

On je novinarima rekao da odluka EU o ukidanju viza, građane BiH rešava birokratskih problema i daje im isti status kakav imaju građani susednih zemalja, koji već slobodno putuju.

Ministar unutrašnjih poslova RS Stanislav Čađo ocenio je da ovakva odluka EU "potvrđuje poverenje u institucije BiH, kao i u MUP RS".

"Sada je bitno da institucije BiH nastave da rade kao što su radile na ispunjavanju uslova i da zadrže kredibilitet i sigurnost u izdavanju biometrijskih pasoša, kako se ova odluka ne bi dovodila u pitanje", istakao je Čađo.

Savet ministara EU danas je doneo odluku o ukidanju viza za građane BiH i Albanije u zemlje "šengena".

Odluka će 14. decembra biti objavljena u službenom listu EU, a građani BiH će već sledeći dan moći slobodno da putuju.

BiH i Albanija su poslednje zemlje u regionu koje su dobile bezvizni režim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: