Komunalna policija počela sa radom

U prisustvu predsednika Srbije Borisa Tadića, predstavnika Vlade i lokalnih samouprava, u Skupštini Srbije svečano je obeležen početak rada Komunalne policije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.11.2010.

14:11

Default images

Komunalne policajce ćemo već sutra videti na ulicama većih gradova Srbije. Oni bi trebalo da građane zaštite od bahatosti pojedinaca.

Komunalni policajci koji će patrolirati ulicama Beograda, Valjeva, Novog Sada, Požarevca, Zrenjanina, Sremske Mitrovice i Šapca danas su promovisani u Beogradu. Za sada ih u Srbiji ima 350.

Ako od sutra vidite komunalne policajce, moraćete da pripazite na svoje ponašanje, jer bi čak i za bacanje opuška na trotoar mogli da vas upozore ili vam čak olakšaju novčanik za nekoliko hiljada dinara.

Ova nova vrsta policije biće zadužena za probleme komunalnog reda, kao što su bacanje šuta, buka u kafićima, nepropisno parkiranje, bespravna gradnja, odnosno sve ono što remeti svakodnevni život. Ukratko, oni su tu kako bi se građani osećali ugodnije i bezbednije.

Boban Rajačić iz beogradske Komunalne policije objašnjava šta građani mogu da očekuju.

“Komunalna policija deluje i radi u patrolama u svim delovima grada, našeg glavnog grada. U slučaju da je bilo koji naš sugrađanin zatečen u nekom komunalnom prekršaju, mi ćemo ga prvo savetovati i upozoravati na takvo ponašanje koje nije dobro i izdavati naređenja”, navodi on.

Reakcije će biti u skladu sa problemima, kaže Svetlana Bosić iz zrenjaninske Komunalne policije.

“Kao što znate, po našim ovlašćenjima imamo preventivne mere i imamo represivne mere. U skladu sa problemima, tako ćemo i reagovati", poručuje ona.

Komunalni policajci biće uniformisani, moći će da legitimišu građane, čak i privedu u policijsku stanicu.

Njihova obuka je uključivala i borilačke veštine, pa mogu i da primene silu kada je to neophodno. U tu svrhu biće naoružani palicom i lisicama.

Iako se u javnosti pominje da je posao komunalnog policajca jedan od najtraženijih u Srbiji, njihova plata je u nadležnosti lokalnih samouprava.

Predsednik Tadić izjavio je da komunalni policajci, kao i država koju predstavljaju, moraju biti pravedni ali i strogi prema onima koji krše propise.
Boris Tadiæ i Milan Markoviæ na promociji Komunalne policije (Beta)
"Očekujem da ćete vi promeniti izgled gradova, da ćemo zajedno na kraju našeg posla promeniti izgled Srbije, da ćemo je učiniti urednijom i bolje organizovanom", rekao jeTadić.

Čestitajući komunalnim policajcima početak rada, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković je izrazio uverenje da će zahvaljujući njihovim aktivnostima građani Srbije živeti kvalitetnije i u lepšem okruženju.

"Komunalna policija ipak nije svemoguća. Na kraju sve zavisi od nas samih, naše kulture življenja, našeg odnosa prema sugrađanima i prema gradovima, i od naše spremnosti da poštujemo pravila društva u kojem živimo i kome pripadamo", kazao je Marković.

I gradonačelnik Beograda Dragan Đilas je, govoreći u ime gradova u kojima će Komunalna policija najpre profunkcionisati, konstatovao je da ta služba neće moći da osigura prestanak kršenja komunalnog reda ukoliko građani sami ne shvate da treba da promene negativne navike.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić poručio je da MUP Srbije formiranje Komunalne policije doživljava kao veliko olakšanje, budući da pripadnici tog ministarstva nisu imali dovoljno kapaciteta da se kršenjem komunalnog reda bave na način na koji će to činiti nova služba.

Za ometanje ili sprečavanje komunalnog policajca u obavljanju poslova predviđena je novčana kazna od 10.000 do 50.000 dinara. Ovi policajci odgovaraju gradonačelniku, ali će sve aktivnosti usklađivati sa redovnom policijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: