Sanader optužuje Jadranku Kosor

Bivši premijer Hrvatske Ivo Sanader optužio je premijerku Jadranku Kosor da je organizovala njegov politički progon kako bi skrenula pažnju s pravih problema.

Izvor: Beta

Petak, 05.11.2010.

16:57

Default images

"Reč je o političkom programu Kosorove koja je izgubila podršku i koja je pokazala da nije sposobna da vodi vladu i reši tešku ekonomsku situaciju“, kaže on.

Sanader je optužio premijerku da je "olako posegnula za nedemokratskim i protivustavnim metodama" u čemu joj, kako je rekao, pomaže potpredsednik Sabora i visoki funkcioner HDZ-a Vladimir Šeks.

"Najbolji je primer (bivšeg potpredsednika vlade) Damira Polančeca, koga su ucenjivali i nudili mu slobodu ako lažno tereti mene. U tome je ulogu trebalo da igra i predsednik 'uskočkog' suda Ivan Turudić", rekao je Sanader.

On je zato tražio od Sabora osnivanje komisije koja bi istražila Polančecove navode da mu je Šeks nudio blažu kaznu ako u svom iskazu bude teretio Sanadera, kao i ulogu premijerke u tome.

Sanader je konferenciju za novinare održao povodom pisanja medija da ga bivši direktor carine i blagajnik HDZ-a Mladen Barišić tereti da je primao novac izvučen iz javnih preduzeća, a navodno je reč o tri miliona kuna (više od 400.000 evra) izvučenih preko Fimi medije.

On je odbacio takve informacije, optuživši pri tom premijerku Kosor za politički progon.

"Sumnjam da bi Barišić tako šta mogao da kaže osim ako ga kroz ovih nekoliko nedelja nisu ucenjivali slobodom i prisiljavali da me lažno tereti", rekao je Sanader, naglasivši da direktorima javnih firmi nije dao nalog da posluju s Fimi medijom.

On je takođe rekao da se ne boji da će biti uhapšen.

"Premijerka Kosor je bila moj izbor i ima moje odgovornosti u tome što sam je postavio. No, svako može da pogreši", rekao je Sanader na pitanje novinara kako gleda na to što je upravo on nakon odlaska sa premijerskog mesta predložio Jadranku Kosor za svoju naslednicu.

On je, međutim, naveo da i dalje podržava parlamentarnu većinu HDZ-a u Saboru.

Predsednik poslaničkog kluba HDZ-a Andrija Hebrang ocenio je za agenciju Hina da je Sanaderov zahtev za osnivanje saborske komisije pokušaj zaustavljanja borbe protiv kriminala i puta Hrvatske u EU.

Sanader, koji je iznenada sredinom prošle godine otišao s mesta premijera, vratio se prošlog meseca u saborske klupe nakon što je odmrznuo poslanički mandat.

Iz HDZ-a je izbačen početkom godine nakon neuspelog "puča" u toj partiji, a ovo je njegov prvi tako oštar nastup nakon povratka u politiku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: