Vlatko + Stefan = "Magija žice"

B92 ekskluzivno prisustvovao probi gitariste Vlatka Stefanovskog i violiniste Stefana Milenkovića pred zajednički koncert "Magija žice" 22. decembra u Beogradu.

Izvor: B92

Petak, 05.11.2010.

16:34

Default images

Dva virtouza, jedan na gitari, drugi na violini, prvi okrenut roku, džezu pa čak i izvornoj muzici, a drugi već decenijama posvećen klasici.

Makedonski majstor gitare i nekadašnje čudo od deteta ukrstiće svoje žice krajem decembra u Sava centru.

Vlatko Stefanovski: Znači, prva asocijacija mi je bila zanimljivo!

Stefan Milenković: Pa prvo što je pomislio je bilo "a to je onaj mali što svira violinu, pa zar nema on 13 godina", hajde priznaj!

I dok smo Vlatka Stefanovskog pored legendarnog rok sastava "Leb i sol", upoznali i kroz neke džez ili etno aranžmane, ovo je prvi iskorak Stefana Milenkovića u nešto slobodniji muzički žanr. Bez nota i orkestra iza sebe.

"Meni je sve ovo nekako prirodno, ali i novo i nešto što me uzbuđuje definitivno.Ako ovo zagolica nekome maštu, pa kaže hajde da odem na jedan koncert klasične muzike - super, ali mislim da to nije naša misija. To je samo jedan produkt ovog celog projekta koji ima za cilj da obuhvati sve. da ljudima jednostavno prezentuje muziku kao celinu, kao jedan veliki organizam, univerzum iz kojeg svako može da uzme ono što hoće", rekao je Milenković.

Iako sa dve različite muzičke scene, Stefanovski i Milenković nisu imali problem da usaglase svoje karaktere, afinitete i senzibilitete.

"Sigurno da to nije pitanje muzike. Ja sam video muzičare klasične muzike koji se ne slažu. Sviraju isto delo, ali to je kompatibilnost na ljudskom nivou", kaže Milenković.

"Najvažnije je ne sa kim ćete sarađivati, nego šta ćete raditi zajedno. Da li tu ima prostora za međusobno nadopunjavanje, za međusobnu interakciju koja je vredna pažnje", smatra Stefanovski.

O repertoaru još ne žele da pričaju. Na probi smo čuli od makedonske "Jovano Jovanke", preko Mocartove "Male noćne muzike" pa do filmske muzike Stefanovskog. Spisak numera još nije iskristalisan. Kreira se u hodu i dogovorom.

A kako izgleda kada se ovakva dva umetnika nađu na istom projektu?

"Ne možeš svoje mišljenje baš stalno da ističeš, moraš malo kulirati i šta drugi ljudi govore i šta imaju da kažu", kaže Vlatko.

Kako će ispasti spoj dva virtuoza na žici videćemo 22. decembra za kada im je, kako kažu, zakazana generalna proba i to pred publikom!

Vlatko: Ovo je samo još jedna avantura u mom životu i nazovite karijeri i nadam se da će biti vesela avantura...

Stefan: Biće super, nemoj da se brineš!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

11 h

Podeli: