Udruženja izbeglica o Tadiću u HR

Povodom posete Borisa Tadića Vukovaru, izbeglička udruženja u Srbiji podsećaju da su se na tom području dogodili i zločini nad Srbima.

Izvor: Beta

Četvrtak, 04.11.2010.

17:45

Default images

Koalicija udruženja izbeglica u Srbiji saopštila je da osuđuje svaki zločin koji se desio na području bivše Jugoslavije.

Koalicija se, kako se navodi, zalaže se da se svi počinioci ratnih zločina pravdeno kazne bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost.

Ona takođe traži da se utvrdi tačan broj srpskih žrtava u Vukovaru, pre i tokom ratnih sukoba 1991. godine.

"U opštini Vukovar je pre početka rata prema pouzdanim izveštajima ubijeno više od 150 Srba, a ubile su ih Hrvatske vojne formacije. Deo ubijenih Srba je bačen u Dunav da se sakriju tragovi zločina", navodi se u saopštenju.

Koalicije udruženja izbeglica u Srbiji traži da se utvrdi puna istina o tome šta se dešavalo pre i tokom rata u Vukovaru i da se nalogodavci i počinioci zločina nad vukovarskim Srbima izvedu pred lice pravde.

Predsednik Srbije Boris Tadić danas boravi u poseti Vukovaru. Tadić je zajedno sa predsednikom Hrvatske Ivom Josipovićem položio vence na spomen obeležje masovne grobnice u Ovčari i pri tom se izvinio nevinim žrtvama.

Pratite posetu predsednika Tadića Hrvatskoj - “Put ka pomirenju“

"Susret sam po sebi ne rešava problem"

Direktor Dokumentacionog centra "Veritas" Savo Štrbac ocenio je da je dobro da je došlo do susreta srpskog i hrvatskog predsednika u Vukovaru i Paulin Dvoru ali da "sam po sebi" njihov susret i razgovor neće rešiti nijedan problem izbeglih Srba.

U izjavi agenciji Beta, Štrbac je rekao da je mnogo bolje da dolazi do takvih poseta i uzajamnih izvinjenja, kao i da predsednici dve države razgovaraju "kao prisni prijatelji", ali da to neće rešiti brojne probleme Srba iz Hrvatske poput nerešenih stanarskih prava, obnove porušenih kuća, neisplaćenih penzija i ugrožavanja lične i imovinske bezbednosti povratnika.

"Taj problem se ne rešava, ili bar ne onako kako bi mi hteli", rekao je Štrbac.

On je izrazio bojazan da će, nakon što Hrvatska postane članica Evropske unije, ta država prestati da čini i male korake na poboljšanju statusa povratnika Srba koje trenutno čini, jer više neće biti nikoga da je na to prisiljava.

Štrbac je izrazio nezadovoljstvo zbog toga što se u zvaničnim razgovorima o problemima nestalih uglavnom pominje oko 1.000 hrvatskih vojnika, policajaca i civila, a niko ne govori o 2.132 srpske žrtve kojima se ne zna sudbina.

Prema njegovim rečima, Srbi iz Hrvatske nisu zadovoljni ni zbog najave da bi pitanje tužbe i kontratužbe između dve zemlje za genocid moglo da bude rešeno vansudskim poravnanjem jer se na taj način nikada neće saznati puna istina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: