Stranke o poseti Tadića Vukovaru

Stranke vladajuće većine i LDP pozdravljaju posetu Borisa Tadića Vukovaru, dok DSS i SRS ocenjuju da je to, kako kažu, još jedno poniženje Srbije.

Izvor: B92

Četvrtak, 04.11.2010.

16:49

Default images

Poseta predsednika Borisa Tadića Vukovaru podelila je parlamentarne stranke.

Vladajuća većina, ali i LDP, su njegov odlazak u Vukovar ocenili kao izuzetno značajan, navodeći da premašuje interese poboljšanja odnosa između dve zemlje. Opozicione SRS i DSS, međutim, smatraju da je potez predsednika ponižavajući za Srbiju i da iskrivljuje činjenice o stradanjima Srba.

Poseta Tadića Vukovaru i poklonjenje žrtvama važno je za čitav region, navodi šefica poslaničke grupe Za evropsku Srbiju Nada Kolundžija.

Ona veruje da će poseta otvoriti nove odnose u budućnosti dveju zemalja.

"Poseta predsednika Srbije Borisa Tadića će doprineti unapređenju saradnje i na neki način pitanje prošlosti postaviti na druge temelje i stvoriti uslove za građenje novih odnosa u budućnosti koji će biti u interesu obe zemlje", kazala je Kolundžija.

Prema njenim rečima, Srbija i Hravatska imaju mnogo pitanja o kojima treba da sarađuju jer je to u interesu građana obe zemlje.

"Sa stanovišta Srbije je to ogroman iskorak i dokaz velike državničke odgovornosti predsednika Borisa Tadića, koji tako na najbolji mogući način pokazuje Srbiju. Pokazuje jedno lice Srbije koje nije ni slično onom iz devedesetih godina, koje međunarodna zajednica treba da uvažava i poštuje kao ravnopravnog partnera", kazala je Kolundžija.

Lider LDP-a Čedomir Jovanović smatra da poseta Vukovaru ima veliki značaj i da predsedniku Srbije treba odati priznanje.

On je ocenio da Srbija danas nije sposobna da taj potez Borisa Tadića razume na pravi način i u apsolutnoj meri.

"To što oni koji su uništavali ovu zemlju, nas i sve oko nas, oni koji su nekažnjene arhitekte i Ovčare i Srebrenice i svakog zločina koji je počinjen u naše ime to danas osuđuju, zapravo nas obavezuje na još ozbiljnije političke reforme", kazao je Jovanović.

Deo opozicije smatra da je ovo još jedan u nizu, kako navode, nečuvenih poteza predsednika Srbije.

Šef poslaničke grupe DSS-a Miloš Aligrudić ocenio je da Tadić svojim postupkom iskrivljuje činjenicu da je srpska strana najviše gubila i stradala u prethodnom ratu i tokom 20. veka i da su zločini učinjeni prema srpskom narodu nesamerljivi.

"Radi se o odnosu prema hrvatskoj državi koja je izvršila bukvalno i pravo etničko čišćenje našeg stanovništva sa brojnim civilnim, nevinim žrtvama u toku tog sukoba", kazao je Aligrudić.

"Na taj način započet razgovor kroz simbolički obilazak Vukovara je po meni potpuno pogrešan potez koji je za budućnost odnosa kontraproduktivan koliko god to nekom trenutno izgledalo drugačije", dodao je Aligrudić.

Zamenik šefa poslaničke grupe SRS-a Aleksandar Martinović ocenio je da je poseta Tadića Vukovaru "još jedan čin ponižavanja Srbije i srpskog naroda, ali i srpskih žrtava tokom devedesetih godina".

"Skandalozno je kada se govori s jedne strane o Ovčari, a sa druge o srpskim žrtvama u Paulinom Dvoru to što počinioci nisu jednako kažnjeni. Za Ovčaru je kažnjeno 15 Srba na 207 godina zatvora, a za Paulin Dvor samo jedan Hrvat na 12 godina zatvora. To pokazuje da nema nikakve pravde kada je reč o osuđivanju odgovornih za zločine počinjene devedesetih godina", kazao je Martinović.

Većina hrvatskih političara pozdravila je izvinjenje predsednika Srbije Borisa Tadića za zločin nad žrtvama u Vukovaru, o čemu više možete čitati u posebnoj vesti.

Predsednik Srbije Boris Tadić danas boravi u poseti Vukovaru. Tadić je zajedno sa predsednikom Hrvatske Ivom Josipovićem položio vence na spomen-obeležje masovne grobnice u Ovčari i pri tom se izvinio nevinim žrtvama.

Pratite posetu predsednika Tadića Hrvatskoj - “Put ka pomirenju“

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: