Buš odobrio simulaciju davljenja

Bivši američki predsednik Džordž Buš priznao je u svojim memoarima da je lično odobrio primenu tehnike mučenja simulacijom davljenja zatvorenika.

Izvor: Beta

Četvrtak, 04.11.2010.

16:10

Default images

Simulacija davljenja je odobrena za ispitivanja osumnjičenih za terorizam protiv SAD 11. septembra 2001. godine, piše Vašington post.

Buš je u memoarima "Decision Points" ("Tačke odluke") istakao da je lično odobrio primenu te tehnike nad Halidom Šeikom Mohamedom, koju su osudili mnogi međunarodni pravni stručnjaci.

Bivši predsednik SAD u knjizi, koja bi trebalo da izađe iz štampe sledećeg utorka, piše da ga je Centralna obaveštajna služba (CIA) pitala da li može da nastavi sa tehnikom simulacije davljenja nad Mohamedom, na šta je Buš odgovorio: "Nego šta!"

Prema izvoru bliskom Bušu koji je pročitao knjigu, bivši predsednik je dodao da bi istu odluku ponovo doneo, ako bi ona doprinela da se spreče teroristički napadi i spasu životi.

CIA je primenjivala tu spornu tehniku mučenja 2003. na Muhamedu i još dvojici pritvorenika 2002. i 2003.

Ona podrazumeva polivanje vodom lica ispitivanog, dok je on privezan za dasku, tako učestalo i obilno da on pomisli da će se ubrzo udaviti, ukoliko ne kaže tražene informacije.

Buš je u intervjuu koji je dao nedelju dana pre odlaska sa funkcije rekao: "Uopšte ne prihvatam reč 'mučenje'."

Tu tehniku mučenja je podržavao i potpredsednik Ričard Čejni. "Bio sam veliki pristalica tehnike simulacije davljenja", rekao je Čejni u jednom televizijskom intervjuu u februaru.

Sadašnji predsednik SAD Barak Obama i ministar pravosuđa Erik Holder su tehniku simulacije davljenja proglasili "aktom mučenja" koje ne dozvoljava međunarodno pravo. Sa njima su se složili i mnogi republikanski poslanici na Kapitol hilu.

Obamina administracija, međutim, nije ništa učinila da kazni zvaničnike Bušove administracije jer su tu tehniku odobrili.

Stručnjaci za ljudska prava smatraju da će Bušovo priznanje "jednog dana imati i pravne konsekvence po njega".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: