Predsednici: Nastavljamo pomirenje

Predsednici Srbije i Hrvatske Boris Tadić i Ivo Josipović poručili su u Vukovaru da su odlučni da nastave proces pomirenja dve nacije i države.

Izvor: B92

Četvrtak, 04.11.2010.

15:06

Default images

Predsednici Srbije i Hrvatske u Vukovaru su razgovarali sa porodicama žrtava i predstavnicima Srba.

Između ostalog, Tadić je izjavio da će Srbija učestvovati u obnovi Vukovara i da će to biti realizovano na nivou saradnje gradova. Tadić i Josipović negirali su da odlazak u Paulin Dvor, mesto stradanja srpskih civila u ratu 1991, umanjuje zločin koji se dogodio u Vukovaru.

Rešavanje sudbine nestalih tokom sukoba 1990-ih jedno je od ključnih pitanja koje je potrebno rešiti, ali to je samo jedan korak na putu pomirenja dve države, smatraju Tadić i Josipović.

Tadić i Josipović su poručili da su odlukom da posete Ovčaru i Paulin Dvor, kao mesta stradanja pripadnika oba naroda, pokazali da nema sile koja će ih sprečiti da okončaju proces pomirenja.

"Nema te politike koja će nas dvojicu sprečiti da nastavimo taj proces, to je pitanje budućnosti nas, naše dece i naših zemalja", rekao je Ivo Josipović, posle sastanka kojem je prisustvovala i hrvatska premijerka Jadranka Kosor. Tadić i Josipović saglasili su se da se više ne može dovesti u pitanje iskrena rešenost Srbije i Hrvatske i njihovih nadležnih institucija da učine sve što je u njihovoj moći kako bi se rasvetlila sudbina nestalih, bez obzira na njihovu nacionalnost.

Predsednik Tadić je rekao da je danas još jednom potvrdio takvo opredeljenje Srbije predajući hrvatskoj strani dokumenta vukovarske bolnice. "Kada god komisije u kojima zajedno radimo posumnjaju u lokalitet gde mogu biti ostaci nestalih, Srbija će istoga trenutka krenuti u radove otkrivajući da li tu leže nečiji ostaci, a siguran sam da je tako i na hrvatskoj strani", kazao je Tadić.

"Mi ne šaljemo poruku samo našim sunarodnicima i građanima, već i međunarodnoj javnosti, želeći da uverimo sve da je ovo prostor na kome se poštuju zajedničke vrednosti i da ovim činom dostižemo najviši nivo naše zajedničke civilizacije i posebnih kultura i čime dokazujemo da smo deo evropskog sistema vrednosti", objasnio je Tadić.

Tadić je rekao da je, osim izvinjenja kao ličnog čina, za trajno pomirenje dva naroda neophodno da i dve države povuku određene poteze u tom pravcu, a to podrazumeva i vansudsko rešavanje međusobnih tužbi za genocid pred Međunarodnim sudom pravde.

"Naš napor je da otvorimo drugačiju stranicu istorije. Ona podrazumeva lične geste, ali i pravnu proceduru i nije dovoljno da dva pojedinca daju svoj doprinos, već i države moraju da daju doprinos", kazao je Tadić.

Hrvatska premijerka je, međutim, posle sastanka poručila da njena Vlada za sada ne razmatra povlačenje tužbe protiv Srbije.

“Odnos prema žrtvama ne sme biti selektivan“

Odgovarajući na pitanje hrvatskih novinara da li je dolaskom u Vukovar posredno priznao da je bilo agresije Srbije na Hrvatsku, Tadić je rekao da pravnicima i istoričarima ostavlja da utvrde šta se desilo devedesetih godina prošlog veka, a da je njegova dužnost bila da načini lični gest u znak sećanja na nevine žrtve.
Ne bavimo se brojkama, kaže Boris Tadiæ (Foto: Predsedništvo Srbije)
Tadić i Josipović odbacili su kao neumesne ocene da se posetom Vukovaru i Paulin Dvoru izjednačavaju dva zločina, budući da je na Ovčari bilo desetostruko više žrtava.

"Svi koji smatraju da se ovde radi o brojkama i matematičkom poređenju nisu dobro razumeli svrhu današnjeg dana. Svako ko upoređuje zločine i žrtve duboko greši. Mi se danas ne nalazimo u matematičkoj ravni, mi ovde uspostavljamo etičku ravan. Ako uđemo u prebrojavanja, nikada ne bi mogli da se pomirimo", izjavio je Tadić.

I predsednik Josipović je naglasio da svi koji razmišljaju o budućnosti ne mogu naći zamerke odluci da se u jednom danu posete Ovčara i Paulin Dvor, budući da odnos prema žrtvama ne sme biti selektivan.

“Vukovar jer naš simobl, Vukovar je naša svetinja, ja sam siguran da je jednako i svetinja Srba koji ovde žive, kao što sam siguran da će svi koji razmišljaju o našoj budućnosti pozdraviti odlazak u Paulin Dvor. Pomirenje podrazumeva razumevanje patnje i drugih. Pomirenje je naš cilj i verujte mi, mi ćemo ga ostvariti”, poručio je Josipović.

“Niko nas nije naterao da se sastanemo“

Predsednici su bili saglasni i u stavu da proces pomirenja za koji se zalažu ne podstiču pod pritiskom EU ili SAD, već da to čine iz humanosti.

"Niko nas nije naterao na ovo, nikakav Brisel ili Vašington - ovo je naš lični čin. Niko ne treba da nas natera da budemo ljudi. Niko ne treba da me dovede u Srebrenicu, Vukovar ili bilo koje drugo mesto stradanja. To je moja moralna obaveza kao Borisa Tadića i kao predsednika Srbije", rekao je Tadić.

"Danas smo ovde svi zajedno zbog humanosti, ljudskog pristupa žrtvi i poklona žrtvi, i da osudimo zločin.

Svako ko je pratio rad predsednika Tadića i moj u vreme kada nismo bili predsednici može se setiti šta smo govorili i zagovarali i lako zaključiti da nema Vašingtona ili Brisela koji treba da nas tera na ono što smo učinili", rekao je Josipović.

Dvojica predsednika su ponovo izrazila očekivanje da će dva naroda jednoga dana, kada pomirenje bude potpuno, imati zajednički udžbenik istorije.

A građani Vukovara, sa kojima je razgovarala ekipa TV B92, uglavnom pozitivno gledaju na posetu predsednika Tadića njihovom gradu:

“Dobro, normnalno treba da se odnosi poprave, malo nam treba živeti kao i ranije.”

“Ako on (Tadić) istraje na onom što je rekao da neće nijdan proći, a da ne bude kažnjen.”

“Mislim da je dobro i realno, ti koji su bune to je licemerno, pa i naši sportaši su Srbi.”

“Može pomoći u saradnji, dijalog je potreban.”

“Mislim da ne može ništa bolje. Uvek će se zasnivati na domovinskom ratu.”

Pratite posetu predsednika Tadića Hrvatskoj - “Put ka pomirenju“

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: