Protesti zbog posete Tadića

Posetu predsednika Srbije Vukovaru prate i manji protesti članova porodica ubijenih i nestalih u ratu i bivših boraca.

Izvor: Beta

Četvrtak, 04.11.2010.

12:44

Default images

Pored mesta nekadašnje masovne grobnice u Ovčari kod Vukovara okupilo se pedesetak osoba koje upaljenim svećama i molitvom protestuju protiv današnje posete predsednika Srbije Borisa Tadića.

Reč je o ženama i majkama iz Vukovara, Lovasa i Sotina, borcima i invalidima rata na prostorima bivše Jugoslavije. Neki među njima, uz sveće, ističu i transparente "Celi Vukovar je Ovčara".

"Vukovar na svako nasilje odgovara molitvom, a i ovo smatramo nasiljem", rekla je Vilma Vidović iz Vukovara koja je u ratu ostala bez pet članova porodice.

Dvoje je do sada pronađeno, a još troje se traže, rekla je Vidovićeva, dodajući da iz toga razloga dolazak srpskog predsednika i polaganje venca smatraju nasiljem.

"Mi ne možemo sahraniti svoje poginule, zato što oni neće reći gde su njihovi grobovi. Neka nam to kažu kako bi i naši pokojni pronašli svoj mir", rekla je Vidovićeva.

Na pitanje novinara šta očekuje od predsednika Srbije i da li očekuje izvinjenje, Vidovićeva je odgovorila da od predsednika Tadića ne očekuje ništa.

Neki od članova porodica nestalih nosili su majice sa likom hrvatskog generala Ante Gotovine.

U Zagrebu je održan protest desničarske Hrvatske stranke prava ispred spomenika banu Josipu Jelačiću, gde su upalili 19 belih lampiona u obliku slova V u znak sećanja na 19-godišnjicu vukovarske tragedije.

Na centralnom gradskom trgu takođe je postavljen i transparent "Izvinjenje, a ne žaljenje".

Organizatori su rekli da su lampioni upaljeni i na središnjim trgovima svih većih gradova u Hrvatskoj.

Predstavnici HSP-a su poručili da protestuju zbog Tadićevog dolaska u Vukovar, na Ovčaru i Paulin Dvor jer se time "poništavaju sve vrednosti koje su stvorene u Hrvatskoj".

"Kada Tadić dođe u Hrvatsku ponaša se kao da dolazi u svoju zemlju, a naši političari hrle u njegov, gotovo bih rekao, zagrljaj", rekao je predsednik zagrebačkog HSP-a Stjepan Šterc.

Predsednici Srbije i Hrvatske, Boris Tadić i Ivo Josipović, položili su danas vence na spomen-obležje masovne grobnice u Ovčari kod Vukovara.

Tadić je prvi srpski predsednik koji
posećuje Vukovar od rata 1991. godine. Venac su, pored predsednika Srbije i Hrvatske, položili i članovi porodica žrtava.

Pratite posetu predsednika Tadića Hrvatskoj - “Put ka pomirenju“

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: