Uhapšeno pet lekara, dva farmaceuta

U nastavku akcije "Kraba" uhapšeno je petoro lekara i dva predstavnika farmaceutske kuće "Merk", zbog sumnje u davanje i primanje mita, saopštio je MUP.

Izvor: B92

Četvrtak, 04.11.2010.

11:40

Default images

Oni su uhapšeni na teritoriji Beograda, Kragujevca, Niša i Sremske Kamenice.

Petoro lekara uhapšeno je pod sumnjom da su od zaposlenih u farmaceutskoj kući "Merk" tokom 2008. i 2009. godine zahtevali mito u iznosu od preko dva miliona dinara da bi povećali promet citostatika "erbituks" koji proizvodi ta firma.

Zajedničkom akcijom Kriminalističke policije, Tužilaštva za organizovani kriminal i Višeg tužilaštva iz Beograda uhapšeni su lekari Borislava Nikolin, internista onkolog u Institutu za onkologiju iz Sremske Kamenice, Aleksandar Dagović iz Kliničkog centra Kragujevac, načelnik Odeljenja za hemoterapije iz Kliničkog centra u Nišu, zatim Stojan Radić, načelnik Klinike za onkologiju, Milan Marković, internista onkolog iz KBC Bežanijska kosa, kao i Zoran Andrić, internista onkolog.

Iz kompanije "Merk" uhapšeni su Jasmina Gutović i Vladan Jovanović.

Prema saopštenju MUP-a, svi osumnjičeni biće privedeni Višem sudu u Beogradu.

Podsetimo, akcija "Kraba" je počela tokom leta kada je policija uhapsila predsednicu dobrotvornog fonda Katarinu Rebraču, kao i više lekara, među kojima i direktora Instituta za onkologiju u Beogradu Nenada Borojevića, zbog sumnje da su primali mito od predstavnika farmaceutskih kuća kako bi prepisivali njihove medikamente.

Milosavljević: Odvojiti žito od kukolja

Reagujući na vest o hapšenju lekara, ministar zdravlja Tomica Milosavljević rekao je da mu nije nimalo prijatno kada saznaje za hapšenja zdravstvenih radnika i da ga to pogađa i kao čoveka i kao lekara.

"Iskreno se zalažem za borbu protiv korupcije i kriminala u svim segmentima u društvu, pa i u zdravstvu. Toj borbi dajem lični doprinos i želim da se žito odvoji od kukolja i da beli mantili budu beli, a ne crni i da oni oni koji su krivi budu kažnjeni, ali da stručni i pošteni lekari budu nagrađeni", piše u saopštenju ministra zdravlja.

Milosavljević je naveo da su osumnjičeni lekari to učinili "kako bi uticali na povećanje potrošnje ovog leka, a samim tim i ostvarivanje što većeg obima prometa navedenoj farmaceutskoj kompaniji".

LKS: Oduzimanje licenci tek posle izreke presude

Direktorka Lekarske komore Srbije Tatjana Radosavljević kaže da su poslednja hapšenja dokaz da je hitno da na snagu stupi novi pravilnik o načinu oglašavanja leka koji bi jasno definisao poslovni odnos lekara i farmaceuta.

Ona takođe tvrdi da u Srbiji samo iz administrativnih razloga još nijednom lekaru nije oduzeta licenca, iako sudske presude za korupciju postoje.

"Problem je praktično u tome što mi do sada, iako znamo da su neki od kolega pravosudno osuđeni, nismo dobili te izreke tih presuda na osnovu kojih ćemo procese preduzeti, tj. oduzeti licence", kaže ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: