Uoči istorijske posete Vukovaru

Boris Tadić sutra će prvi put posetiti Vukovar i položiti venac na Ovčari, mestu gde su pripadnici paravojnih formacija i JNA ubili 263 hrvatska zarobljenika.

Izvor: B92

Sreda, 03.11.2010.

19:37

Default images

Tadić će se sresti sa Ivom Josipovićem, s kojim će obići i naselje Paulin Dvor kod Osijeka, gde je ubijeno 19 srpskih civila, uglavnom žena i starijih meštana.

Poseta Tadića Vukovaru u Zagrebu se ocenjuje kao simbolički i civilizacijski potez.

Istorijska poseta. Tako se u Beogradu i Zagrebu opisuje sutrašnji susret predsednika Borisa Tadića i Ive Josipovića u Vukovaru. Prvi put od raspada SFRJ jedan srpski predsednik odaće poštu ubijenim Hrvatima. Tadić i Josipović položiće vence na Ovčari gde su u novembru 1991. godine ubijeni hrvatski zarobljenici, koji su prethodno izvedeni iz vukovarske bolnice.

Tadić i Josipović će boraviti i u Paulin Dvoru, mestu u blizini Osijeka gde je u decembru 1991. okrutno i iz osvete, jer je dan ranije ubijen hrvatski vojnik, izvršen masakr nad devetnaest civila.

"Ono što čine dvojica predsenika je jedan vrlo konkretan doprinos stabilizaciji političke situacije. Negovanju sećanja, jednog razumevanja boli duša za najbližim srodnicima i poruka da se nikada ne dogodi ni jedan ni drugi slučaj više u istoriji. Moramo da radimo na jačanju ekonomskih odnosa, da imamo zajedničke programe koji će unaprediti budućnost za mlade ljude i koracamo što pre ka EU", rekla je Slavica Đukić Dejanović, predsednica Skupštine Srbije.

Pred posetu Hrvatskoj, Boris Tadić je izjavio da je njegov dolazak u Vukovar poruka svima koji žive u jugoistočnoj Evrope da dogadjaji iz tog grada više nikada ne smeju da se ponove. Iz kabineta Josipovića je saopšteno da je dolazak Tadića važan simbolički i civilizacijski potez, koji će doprineti relaksaciji prošlošću opterećenih hrvatsko-srpskih odnosa.

Ipak, pojedini predstavnici udruženja hrvatskih veterana negoduju zbog Tadićevog dolaska, a Hrvatska stranka prava je najavila proteste. Ni srpska opozicija ne misli ništa drugačije.

"Sve to je jednostrano i dodvoraški i čisti marketing predsednika Srbije, ako druga strana to prima i stavlja sebi plus a nama ne uzvraća ni približno istom merom", kaže Velimir Ilić, lider Nove Srbije.

"Izgleda ne postoje granice poniženja Srbije koje Boris Tadić neće prihvatiti i koje neće učiniti i to će sigurno biti ocenjeno u istoriji, ali ovo šta nam se dešava je katastrofa za Srbiju", smatra Dragan Todorović iz Srpske radikalne stranke.

Za zločine na Ovčari u Haškom tribunalu osudjeni su bivši oficiri JNA Veselin Šljivančanin i Mile Mrkšić, dok je u beogradskom sudu za ratne zločine osuđeno 13 pripadnika teritorijalne odbrane Vukovara i jedinice "Leva supoderica".

Za ubistvo srpskih civila u Paulin Dvoru, osiječki Županijski sud proglasio je krivim Nikolu Ivankovića, dok je drugi optuženi Enes Viteškić oslobođen. Područje istočne Slavonije, koje je ostalo pod upravom Srba do 1995, posle akcija Bljesak i Oluja, mirno je reintegrisano u državu Hrvatsku Erdutskim sporazumom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: