Počeo Sajam nekretnina u Beogradu

U Beogradu je počeo peti sajam nekretnina. Na sajmu ocenjeno da su cene nekretnina dotakle dno. Oporavak se očekuje od naredne godine.

Izvor: B92

Sreda, 03.11.2010.

19:34

Default images

Kako organizatori potvrđuju, zbog krize u ovoj oblasti nekretnina ovogodišnji sajam ima najmanje učesnika do sada.

Investitori, konsultanti, posrednici u prodaji i graditelji su složni u oceni da su cene nepokretnosti "dotakle dno".

Svi koji rade u lancu nekretnina, od projektovanja do prodaje, očekuju da tržište oživi naredne godine, i da se zaustavi pad cena.

Jovica Jakovac iz kompanije za nekretnine "Soliditi'' smatra da je sada, zbog niskih cena, i velike zainteresovanosti investitora da nađu kupce, pravo vreme za kupovinu.

''Ono što se trenutno oseća je veći interes kako investitora da grade, i građana, jer svi očekuju da je ovo pravi momenat da se potpiše ugovor. Ako danas potpišete ugovor, poslovni prostor ili stanove dobijate po najboljim cenama koje možete očekivati u Srbiji'', kaže on.

Strani investitori imaju interesovanja da ulažu u Srbiju, ali kočnicu predstavlja problem svojinskih prava, odnosno neadekvatna rešenja oko građevinskog zemljišta, upozorava Milan Parivodić, direktor kompanije "Forin Investors Servisis".

''Strani ulagači, njih interesuju šoping molovi. Jako ih je interesovao poslovni prostor poslednjih godina, međutim, sada je Beograd dosta popunjen sa novim poslovnim prostorima koji nisu uspeli da iznajme. Tako da je veće innteresovanje, a postoji i za hotele'', kaže on.

Sofija Vojnović, predstavnica kompanije za posredovanje u iznajmljivanju nekretnina "Špigelfeld", kaže da je tržišna klima u Beogradu skoncentrisana na stambenu izgradnju.

''Poslovni prostori nisu toliko interesantni, tržište je poprilično zasićeno. Cene su znatno niže kada je u pitanju poslovni prostor, recimo od 20 odsto niže nego u poslednjih deset godina'', kaže ona.

Zajednička procena poznavaoca tržišta nekretnina je da se u drugoj polovini 2011. godine može očekivati rast od 5 do 10 odsto za poslovne prostore, dok će cene stanova ostati na sadašnjem nivou, pre svega zbog stanogradnje koju subvencioniše država.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: