Krijumčari zaštićenih vrsta ptica

Carici na prelazu Neštin sprečili krijumčarenja 700 ptica koje se nalaze na listi zaštićnih vrsta, čija je ukupna vrednost procenjena na 15 miliona dinara.

Izvor: Tanjug

Sreda, 03.11.2010.

19:01

Default images

Ptice su bile sakrivene u putnim torbama petoro rumunskih državljana, koji su putovali kombijem bugarskih registarskih oznaka.

Ekspertizom inspektora Ministarstva zaštite životne sredine i ornitologa potvrđeno da se radi o zaštićenim vrstama ptica - muljača, barska kokica, velika strmarica, čvorak, šljuka, poljska jarebica, prepelica, krga, liska i batokljun.

Prema procenama nekoliko domaćih organizacija koje se bave brigom o pticama u Srbiji, u ilegalnom švercu ptica godišnje nestane blizu milion različitih primeraka.

Većinu tih ptica čine zaštićene ptice pevačice, među kojima su najčešće štiglići, slavuji i prepelice.

Najčešće se prodaju i krujumčare žive i mrtve ptice pevačice, čija cena može dostići 150 evra, dok su barske ptice druge po brojnosti zloupotreba.

Na "crnom tržištu" uglavnom se nalaze mrtve ptice, po ceni od deset do 100 evra po komadu. Bastardi, ptice nastale genetskim inženjeringom, ukrštanjem divljih ptica pevačica s nekom ezgotičnom pticom, prodaju se po ceni od 100 do 200 evra.

Pticama grabljivicama, najčešće iz porodica sokolova, orlova, jastrebova i lunja, trguje se živim, a njihova cena kreće se od 500 do 50.000 evra, navedeno je u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: