Grčka suspendovala avionsku poštu

Grčka je suspendovala priliv avionske pošte iz inostranstva na 48 sati nakon što je više od deset sumnjivih paketa poslato na adrese u Grčkoj i širom Evrope.

Izvor: B92

Sreda, 03.11.2010.

10:41

Default images

Policija traga za pet osoba za koje se smatra da su deo ekstremne levičarske organizacije.

U najnovijem u nizu napada paketima-bombama, u Atini su u utorak ispred ruske i švajcarske ambasade eksplodirale paklene naprave male razorne moći.

Otkriveno je i kontrolisanim eksplozijama uništeno još nekoliko paketa bombi, upućenih na adrese nekoliko drugih diplomatskih predstavništava u glavnom gradu Grčke.

Policija je na atinskom aerodromu na isti način digla u vazduh još dva sumnjiva paketa koji su, po agencijskim izveštajima, bili adresirani na Evropol i Evropski sud pravde.

Još nije najjasnije ko stoji iza svega, ali sumnja pada na grupe koje pripadaju grčkoj radikalnoj levici.

Na meti uglavnom strane ambasade

Od ponedeljka, kada je grčkim ali i svetskim medijima počela da dominira priča o paketima sa eksplozivnom sadržinom, broj pravih eksplozivnih naprava ili sumnjivih paketa koji su iz predostrožnosti uništeni dostigao je trinaest.

Na meti još nepoznatih pošiljalaca su do sada mahom bile strane ambasade.

Dva muškarca su u Atini lišena slobode kada su kod njih, uz oružje, pronađena i dva paketa s bombama od kojih je jedan bio adresiran na francuskog predsednika Nikolu Sarkozija.

Predstavnik za štampu grčke vlade Jorgos Petalotis odao je policiji priznanje zbog načina na koji je reagovala na napade:

"Vlada najoštrije osuđuje one koji uzaludno pokušavaju da terorišu građane i razore njihov mir. Policija je odlično reagovala i slobode lišila dvojicu osumnjičenih. Policija će i dalje beskompromisno obavljati svoj posao. Policijska operacija kao i rad istražnih organa se nastavljaju."

Paket bomba i za Angelu Merkel

A onda se pojavila nova, međunarodna dimenzija eksplozivnih paketa.
Napadi paketima-bombama na ambasade
U utorak po podne oglasio se portparol nemačke vlade Štefan Zajbert, saopštivši da je u sedištu nemačkog kancelara otkriven sumnjivi paket čija je sadržina, kako se naknadno ustanovilo, mogla da izazove manju eksploziju i nanese povrede.

Zajbert je dodao da je ta eksplozivna naprava demontirana.

Nemački ministar unutrašnjih poslova je kasnije rekao da je paket poslat iz Grčke i da je naprava u njemu slična manjim bombama otkrivenim u ambasadama u Atini tokom proteklih par dana.

Elmar Teveseon, novinar nemačke televizije ZDF, rekao je za BBC da se u paketu poslatom Angeli Merkel, skrivena u lažnoj knjizi, nalazila cev ispunjena crnim prahom:

"Na paketu je, kao pošiljalac, navedeno grčko Ministarstvo privrede u Atini. Slični pošiljaoci su navedeni i na paketima koji su, tokom protekla dva dana, upućeni pojedinim ambasadama u Atini. Nemačka policija stroga i veruje, takav je bar njihov preliminarni zaključak, da je upućivanje paketa bombe na adresu nemačkog kancelara u vezi sa sličnim pošiljkama u Atini i da iza svega verovatno stoje levičarski ekstremisti."

Nemačke vlasti su, dodaje Elmar Teveson iz televizije ZDF, već posle prvih incidenata u Atini bile upozorene da bi paketi krajnje sumnjive sadržine mogli da stignu i do Nemačke:

"Na osnovu onoga što je nama poznato, znamo da je među levičarskim ekstremistima u Atini bilo priče o Nemačkoj i nemačkom pritisku na grčku vladu oko realizacije paketa rigoroznih mera štednje. To bi mogao i da bude razlog zašto su ekstremisti sa krajnje levice možda rešili da paket bombu i upute na adresu kancelara u Berlinu."

Osumnjičena ekstremno levičarska organizacija

Grčka policija je, u međuvremenu, saopštila da je Uprava za civilno vazduhoplovstvo na 48 sati obustavila slanje pisama i paketa u inostranstvo kako bi vlasti bile u stanju da provere ima li među pošiljkama još skrivenih bombi.

Poznavaoci tvrde da je organizacija pod imenom Zavera vatrenih ćelija, za koju se sumnja da stoji iza pošiljki s bombama, relativno nova i da je formirana posle decembarskih nereda u Atini 2008. izazvanih smrću jednog mladića koga je ubio policajac.
Od tada su posebno učestali napadi koje su, usmrtivši tri osobe do sada, na vladine objekte i policiju izvodile radikalne levičarske i anarhističke grupe i organizacije, najčešće žestoki protivnici establišmenta i globalizacije.

Pozadinu najnovijih napada za BBC je analizirao atinski novinar i ekspert za pitanja terorizma Tasos Teloglu:

"Slanjem bombi grupe poput ove nastoje da, kako same tvrde, intervenišu u političkom životu Grčke. Posebno u ovo vreme koje je, zbog mera štednje koje se sprovode tokom nekoliko poslednjih meseci, krajnje aktuelno za građane Grčke."

Tome, po rečima sagovornika BBC-ja, treba dodati i raspravu koja je, posle samita Evropske unije održanog prošlog vikenda u Briselu, podstaknuta u grčkoj javnosti. Drugim rečima, kaže Tasos Teloglu, ova bombaška kampanja manje se dotiče predstojećih lokalnih izbora u Grčkoj koliko nečeg drugog:

"Mislim da je daleko više u vezi sa diskusijom koja se u Grčkoj rasplamsala oko toga da li zemlja, dogovorom vlade, Međunarodnog monetarnog fonda, Evropske unije i Evropske centralne banke, gubi svoj suverenitet. Ekstremne levičarske grupe tvrde da se, slanjem paketa bombi, kao oblikom ratovanja protiv tih institucija, bore za nezavisnost Grčke."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: