Država najavila odgovor na nasilje

Vlada Srbije i predsednik Tadić najoštrije osudili vandalizam i nasilje huligana na ulicama Beograda. Vandalima će se suditi, poručuju nadležni.

Izvor: B92, FoNet

Nedelja, 10.10.2010.

14:48

Default images

"Izgrednici i organizatori nasilja biće uhapšeni i privedeni pravdi", najavio je predsednik Srbije Boris Tadić.

Pravo na slobodno izražavanje je zagarantovano Ustavom, rekao je Tadić i upozorio da napad na pripadnike policije predstavlja napad na državu Srbiju.

Kako saopštava Pres služba predsednika Srbije, Tadić je poručio da je država potpuno spremna da se obračuna sa vandalima i huliganima koji ugrožavaju bezbednost građana Srbije.

"Srbija će obezbediti ostvarivanje ljudskih prava za sve građane, bez obzira na njihovu različitost i nikakvi pokušaji da im se sloboda uskrati nasiljem neće proći", zaključio je Tadić.

Vlada Srbije je saopštila da preduzima sve zakonske mere da obezbedi javni red i mir i da vinovnike i organizatore nasilja na ulicama Beorgada privede pravdi.

"Srbija je demokratska zemlja u kojoj svako ima pravo na slobodno izražavanje, ali niko ne može nekažnjeno da ugrožava javni red, napada pripadnike policije i uništava grad i imovinu građana", navodi se u saopštenju.

Vlada Srbije upozorava da će svaki vinovnik i organizator današnjeg vandalizma na ulicama Beograda biti izveden pred lice pravde.

U Beogradu je danas održana prva Parada ponosa uz učešće više od hiljadu pripadnika gej i lezbijskih udruženja, a protivnici te manifestacije izazvali su rušilačke nerede i incidente u kojima je na meti huligana bila policija.

Tužilaštvo: Postoje snimci, slede prijave

Tužilaštvo i policija učiniće sve da identifikuju one koji su napadali policiju i demolirali centar Beograda, kaže portparol Republičkog tužilaštva Tomo Zorić.

Zorić je za B92 rekao da su svi ključni incidenti snimljeni, i da će video snimci nasilja služiti kao dokaz u krivičnim postupcima koji će uslediti.
Video snimci poslužiæe kao dokaz, kaže Tomo Zoriæ
On je podsetio da je za napad na ovlašćeno službeno lice, kao i vršenje nereda na javnom skupu, pooštrenom kaznenom politikom zaprećena kazna zatvora do osam godina.

Na pitanje kako će Tužilaštvo i sud uspeti da procesuiraju više stotina izgrednika, Tomo Zorić je rekao da Tužilaštvo ima obavezu da to uradi, te poručio da "niko nije jači od države".

"Tužilaštvo ima ustavnu i zakonsku obavezu da zaštiti sve građane Srbije", kazao je Zorić, navodeći da će pravni poredak Republike Srbije, spokojstvo građana i javni red i mir biti zaštićeni.

"Niko nije jači od države i ona mora to da pokaže", rekao je Zorić, napominjući da građani nemaju razloga za bilo kakvu uznemirenost, jer su državni organi "odradili svoj posao" u okviru svojih zakonskih ovlašćenja.

Homen: Odgovor će biti žestok

Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen izjavio je da će odgovor države zbog današnjih nereda u Beogradu biti žestok.
Slobodan Homen najavljuje žestok odgovor države (Tanjug)
Homen je ispred demoliranog sedišta Demokratske stranke u Krunskoj ulici rekao da je čitav grad dobro pokriven kamerama i da su neki od izgrednika već privedeni, a da za dela koja su počinili sledi kazna i do osam godina zatvora.

On je naveo da demoliranje grada i dešavanja u centru prestonice nisu stvar održavanja gej parade, nego poštovanja ljudskih prava.

Prema prvim saznanjima, kako je rekao Homen, na ljude koji su bili u zgradi DS pucano je i vatrenim oružjem, a zgrada je zapaljena molotovljevim koktelom.

Đilas: Neko je ovo organizovao

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas kaže da je u neredima pričinjena materijalna šteta veća od milion evra.

"Grad je potpuno uništen, ali je najvažnije da nijedan ljudski život nije izgubljen", rekao je Đilas prilikom obilaska trga Slavija.

Huligani su tokom sukoba s policijom gurnuli jedan trolejbus niz Mekenzijevu ulicu, a vozilo je udarilo u stub ispred hotela "Slavija".

Đilas je naveo da je Parada ponosa bila "samo povod tim mladim ljudima" za razbijanje grada.

"Ono što se danas dogodilo dokaz je da je naše društvo u velikoj krizi zbog svega onoga što se dešavalo 1990-ih godina i loše ekonomske situacije", rekao je gradonačelnik.

Neko je organizovano da se policija razvlači na 10 mesta po gradu, ukazao je Đilas i napomenuo da ovog puta sve ne bi smelo da se završi na prekršajnim prijavama.

Nerede na ulicama glavnog grada osudio je i predsednik Skupštine Beograda Aleksandar Antić.

Apelujem na sve sugrađane da svojim ponašanjem doprinesu smirivanju napetosti, a posebno na roditelje da utiču na svoju decu i pozovu ih da se vrate kućama, prekinu sa uništavanjem javne imovine i sukobljavanja sa organima reda, poručio je on.

Čiplić: Održavanje poraz huligana

Ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić izjavio je da huligani ovog puta nisu uspeli da spreče održavanje Parade ponosa, "što je njihov konačni poraz".

"Svi smo svesni da je pretnja huligana postojala i pre parade, kao što smo bili svesni da huligani neće ustuknuti u pokušaju da još jednom svoje huliganstvo ižive na ulicama Beograda. No, ovog puta, oni nisu uspeli da spreče održavanje povorke, i zbog toga su oni, ove godine konačno poraženi", rekao je ministar Čiplić.

On smatra da je za Srbiju značajno da je "parada uspela" i da je "pokazano da je Srbija slobodne zemlja".

Zato huligani nisu poslali u svet sliku o Srbiji nego o sebi samima, naveo je ministar. Čiplić je kazao da je policija bila profesionalna i požrtvovana "Oni su jedan od najznačajnijih delova evropske slike Srbije koja je danas i pod ovako teškim uslovima pobedila", zaključio je Čiplić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

176 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: