Kusturica se povukao iz žirija

Režiser Emir Kusturica povukao se iz žirija filmskog festivala u Antaliji, pošto je bio izložen kritikama zbog komentara vezanih za rat u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 10.10.2010.

13:30

Default images

Kusturica je saopštio da se povlači zbog kritika koje su na njegov račun izrekli mediji i pojedini zvaničnici.

Gradonačelnik Antalije Mustafa Akajdin rekao je da će pokušati da ubedi slavnog reditelja da ponovo razmisli o toj odluci.

Turski mediji su tvrdili da je Kustirica u više navrata umanjivao broj poginulih ljudi i odbacivao izveštaje o silovanjima tokom rata u BiH, preneo je AP.

Nije jasno kada je Kusturica to rekao, ali dnevnik "Milijet" je danas objavio da je režiser odbacio te optužbe.

Turski režiser i scenarista Semir Kapanoglu, dobitnik nagrade "Zlatni medved" na Berlinskom festivalu, prethodno je izjavio da je odlučio da bojkotuje festival u Antaliji zbog toga što je Kusturica član žirija.

Kapanoglu je podsetio da su međunarodni sudovi definisali događaje u BiH kao genocid i zločin protiv čovečnosti i objasnio da ne kritikuje ničije etničko poreklo, niti uverenja, ali da odbija da se svrsta na istu stranu s nekim ko verbalno legalizuje takve zločine. 5. Oktobar

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: