Svetske agencije o "Paradi ponosa"

Svetske agencije izveštavaju o sukobima huligana i ekstremista i policije na beogradskim ulicama.

Izvor: B92

Nedelja, 10.10.2010.

13:18

Default images

Agencija AP ocenila je da je Parada ponosa važan test za srpsku vladu, koja je obećala da će štititi ljudska prava na putu integracije u EU.

AP je podsetio da su desničarske grupe 2001. godine rasturile slično okupljanje i da su izazvale i otkazivanje prošlogodišnje parade.

Mladi eksteremisti rano jutros napali su i sedište organizacije za ljudska prava "Žene u crnom", kako je prenela ta agencija, navodeći da traže homoseksualce. U tom napadu jedna žena je povređena.

Ambasada SAD u Beogradu upozorila je da postoji velika opasnost od mogućih napada pre, tokom i posle održavanja Parade ponosa, i preporučila svojim službenicima da danas ne dolaze u centar grada.

AP je podsetio da su iste desničarske grupe 2008. zapalile američku ambasadu protestujući protiv podrške te zemlje nezavisnosti Kosova.

Za desničarske grupe, objašnjava ta agenicja, skupovi za prava homoseksualaca u suprotnosti su sa srpskim porodičnim i verskim vrednostima.

"Najveći broj demonstranata na ulicama Beograda danas su navijači, pripadnici neonacističkih grupa i drugih ekstremističkih organizacija", pišu agencije.

Britanska agencija Rojters napomenula je u izveštaju da "tradicionalno konzervativna balkanska društva teško prihvataju homoseksualnost" i podsetila da je prošlogodišnja "Parada ponosa" u Beogradu otkazana upravo zbog pretnji upućivanih uoči skupa.

Rojters, međutim, podseća da je, uprkos protivljenju "konzervativne Srpske pravoslavne crkve i drugih verskih udruženja, Srbija, koja želi da postane članica Evropske unije, prošle godine usvojila Zakon protiv diskriminacije, kako bi stvorila uslove za ukidanje viza za zemlje EU".

Britanska agencija je istakla da mnogi vide ovaj događaj kao test spremnosti Srbije da postane modernije, otvorenije društvo, posle perioda ratova na Balkanu 1990-ih godina, koji su bacili ljagu na sliku o Srbiji.

"Neprijateljstvo prema gej osobama nije karakteristično samo za Srbiju, već za ceo region Balkana", preneo je Rojters i podsetio da je prva gej parada održana 2008. u Sarajevu bila prekidana upadima protivnika ovog skupa koji su uzvikivali islamističke parole i napadali učesnike.

Britanska televizijska mreža Bi-Bi Si (BBC) ocenila je da je "homoseksualnost još tabu u Srbiji" i da današnja parada predstavlja test napretka zemlje "od netolerantnih i nasilnih 1990-ih godina".

Izveštavajući o sukobima protivnika parade i policije, povređenim i uhapšenima, BBC je naveo da je policija koristila suzavac protiv demonstranata, koji su bacali molotovljeve koktele i kamenice na policajce i pokušali da probiju bezbednosni kordon.

"To je prva Parada ponosa u Srbiji od one u martu 2001. godine, koja je prekinuta zbog nasilja ekstremnih desničara", podsetila je britanska stanica.

Američka televizijska mreža Si-En-En (CNN) prenela je, u izveštaju o paradi, da među učesnicima parade nije bilo povređenih.

Radio "Slobodna Evropa" (RSE) preneo je da, uprkos jakim bezbednosnim merama, više od 5.000 policajaca nije uspelo da spreči incidente huligana i ocenio da "Beograd ovakve mere obezbeđenja nikad nije video". 5. Oktobar

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: