Parlamentarni izbori u Kirgistanu

U Kirgistanu su počeli parlamentarni izbori na kojima se kandidovalo 29 stranaka, od kojih desetak imaju šanse da uđu u skupštinu.

Izvor: B92

Nedelja, 10.10.2010.

10:39

Default images

Prema procenama, nijedna od njih neće osvojiti mnogo više od 15 odsto glasova, što znači da će koaliciona vlada biti neminovna.

Prema novom sistemu, parlament će birati premijera i igraće ključnu ulogu u formiranju vlade. Aktuelna predsednica Roza Otunbajeva rekla je da će izbori biti fer i transparentni, a u čitavoj zemlji pojačane su mere bezbednosti, naveo je AP.

Ovi izbori, koji se održavaju posle teške godine obeležene političkim turbulencijama i etničkim nasiljem na jugu zemlje, smatraju se istorijskim, zato što bi trebalo da označe početak parlamentarnog sistema upravljanja državom, za razliku od autoritarnog modela predsednika Kurmanbeka Bakijeva, koji je zbačen s vlasti u aprilu u uličnim demonstracijama.

Sve oči uprte su u gradove Oš i Džalal-Abad na jugu zemlje, u kojima je u junu, u sukobima između Kirgiza i manjinskih Uzbeka, život izgubilo više od 400, a raseljeno oko 400.000 ljudi. 5. Oktobar

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: