Prvi vojno-industrijski inženjeri

Na Mašinskom fakultetu u Kragujevcu ove godine upisana je prva generacija studenata na odseku vojno-industrijsko inženjerstvo.

Izvor: B92

Subota, 09.10.2010.

22:39

Default images

Ovaj studijski program, koji je nastao iz saradnje tog fakulteta i Vojne akademije u Beogradu, prvi je ove vrste u Srbiji.

U šest fabrika odbrambene industrije danas radi oko 50 vojnoindustrijskih inženjera koji su se školovali na Vojno-tehničkom fakultetu u Zagrebu.

Studijski program vojno-industrijsko inženjerstvo na Mašinskom fakultetu u Kragujevcu ove godine je upisalo 30 studenata. Za njih će biti obezbeđena obuka u vojnim fabrikama u zemlji kao i stipendije za najbolje koje bi trebalo da im obezbedi zaposlenje.

„Za ovaj smer sam se opredelila zbog ličnog interesovanja prema oružju a i smatram da je perspektiva što se tiče posla dobra“

„Zanimljivo zvuči a i čuo sam da ima obezbeđenih stipendija“

„Opredelio sam se zato što je ovo novi smer, ima budućnost i neko novo zaposlenje“ kažu budući inženjeri.

Ideja o osnivanju odseka za vojno inženjerstvo koje se javilo u proleće ove godine ubrzo je realizovana uz pomoć predstavnika odbranbene industrije.

Dekan kragujevačkog Mašinskog fakulteta Miroslav Babić kaže da je osnovni motiv za pokretanje novog programa bio što među nezaposlenima gotovo da nema inženjera, dok za njima postoji realna potreba.

"Mi smo kao fakulteta uspeli za kratko vreme da akreditujemo naše studijske programe po modelu „joined degree“ znači program koji je zajednički za dve visokoškolske institucije što je nov standard u Srbiji“, kaže Babić.

Predsednik samostalnog sindikata u kragujevačkoj fabrici oružja Dragan Ilić kaže da je ta fabrika osamdesetih godina stipendirala studente vojno tehničkog fakulteta u Zagrebu.

"Danas u fabrici imamo 20 inženjera sa tog smera, i jedan broj je otišao tokom ovih godina. Uglavnom su to smer balistike, od 130 inženjera u fabrici su sa tim smerom“, kaže Ilić.

Prosečna starost zaposlenih u ovoj fabrici je 50 godina, a direktor Zastava oružja Rade Gromović procenjuje da bi do 2020. trebalo da bude zaposleno do 60 inženjera vojnog smera.

"Diplomirani inženjer vojno industrijskog smera se ne stvara preko noći. Tako da smo uradili detaljnu analizu kojom ćemo krenuti u stupendiranje mladih kadrova“, kaže Gromović.

Osim kragujevačke fabrike oružja u Srbiji postoji još pet fabrika odbrambene ondustrije u kojima je država većinski vlasnik. U njima radi oko 30 inžinjera. Otuda ne čudi što rukovodstvo Mašinskog fakulteta veruju da će biti veliko interesovanje za ovaj smer. 5. Oktobar

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: