Stotinu Šapčana zaveštalo organe

Za tri meseca oko sto Šapčana je zaveštalo organe. Među donorima je najviše zdravstvenih radnika šabačke Opšte bolnice, a pridružila im se i grupa bajkera.

Izvor: B92

Subota, 09.10.2010.

15:24

Default images

Šabačke bajkere od ostalih razlikuje to što je deset članova zaveštalo organe.

"Već imamo dosta naših drugova koji su nstradali ili teško povređeni pa smo kao najrizičnija grupa rešili da prvi potpišemo donorske kartice i da samim tim apelujemo i na druge građane“, kaže Dragan Antonić, predsednik Skupštine Moto kluba "Čivija“

Akciji "Produži život“ priključilo se šezdesetak radnika šabačke Opšte bolnice među kojima su lekari i medicinske sestre sa Odeljenja urologije sa hemodijalizom.

"Transplantacija jednog bubrega mladom čoveku, čoveku u punoj snazi spasava život“, kaže dr Zoran Kojić, načelnik Odeljenja urologije sa hemodijalizom.

Mnogi su ovu odluku doneli gledajući pacijente kojima je svakodnevno potrebna pomoć.

"U poslednje vreme povećava se broj pacijenata, među njima je i dosta mladih. Jednostavno, to me je motivisalo da i ja postanem donor“, kaže Danijela Đurašević, medicinska sestra.

Velimir Raičević već osam godina dolazi na dijalizu. Sada je među 22 pacijenta u šabačkoj bolnici koji čekaju novi bubreg.

"Kvalitet života poboljšava se vremenom, ali je velika obaveza tri puta nedeljno dolaziti po četiri sata provesti ležeći u krevetu“, kaže pacijent Velimir Raičević.

Upravni odbor šabačke bolnice omogućio je svim građanima da u ovoj zdravstvenoj ustanovi popune formulare i tako postanu vlasnici donorske kartice. Akciji se za tri meseca odazvalo oko sto Šapčana.

"Nećemo se bazirati samo na zdravstvene radnike već i na političke organizacije, lokalnu samoupravu, a pokušaćemo i da motivišemo i rođake i prijatelje pacijenata koji čekaju na dijalizu“, kaže Branko Vujković, predsednik UO Opšte bolnice Šabac.

Pristanak da se u slučaju smrti organi mogu koristiti za lečenje drugih ljudi za mnoge je još neprihvatljiv. Na svu sreću, ima onih koji razumeju da se zaveštanjem organa može spasti ono što je svakom najdragocenije – život. 5. Oktobar

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: