Šoškić: Srbija nije prezadužena

Guverner NBS Dejan Šoškić rekao da Srbija nije u kategoriji prezaduženih država, ali da mora sprovesti reforme u domenu trošenja sredstava iz budžeta.

Izvor: Tanjug

Subota, 09.10.2010.

13:56

Default images

"Srbija ima ukupan nivo spoljnog duga u odnosu na bruto domaći proizvod oko 36 odsto, što ne ulazi u kategoriju prezaduženih država", rekao je guverner.

"Međutim, moramo voditi računa o našem zaduživanju u narednom periodu i da imamo u vidu da svi ti krediti, koji se uzimaju u kriznom periodu, moraju da budu vraćeni", kazao je Šoškić.

On je rekao da strukturne reforme u domenu trošenja sredstava budžeta u Srbiji moraju da se sprovedu.

"One su bolan proces, ali samo tako možemo dovesti ukupan javni sektor u našoj zemlji na viši nivo efikasnosti, da za jedinicu novca poreskih obveznika imamo što je moguće veći nivo usluga države prema građanima, ali i da se otvori prostor za postepeno razduživanje", rekao je Šoškić.

Guverner je naveo da je jedan deo programa koji nudi Svetska banka, tzv. IDA krediti, koji se odobravaju po izuzetno povoljnim uslovima, a čiji je korisnik i Srbija, poslednjih meseci "pod posebnom lupom" u tom smislu da se želi da se ti odobreni krediti, kod onih zemalja koje imaju privredne performanse, ranije povuku.

"Mi ne želimo da se to desi sa Srbijom, da ne dođemo u poziciju da te kredite moramo da vratimo pre vremena, pre roka za koji smo planirali da ih vratimo", rekao je Šoškić, kao i da će se u narednom periodu voditi intenzivni razgovori sa predstavnicima Svetske banke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

18 h

Podeli: