Kičiću nagrada Zoran Radmilović

Kompanija Novosti uručila je u Beogradu nagradu "Zoran Radmilović" za glumačku bravuru na 55. Sterijinom pozorju Gordanu Kičiću.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.10.2010.

22:44

Default images

Kičić je nagradu dobio za bravurozne trenutke u tumačenju lika Vufa u mjuziklu "Kosa" Ateljea 212 u adaptaciji i režiji Kokana Mladenovića.

Kičić je 23. dobitnik nagrade koju je kompanija Novosti ustanovila 1988. godine.

Obrazlažući razloge zbog čega je nagrada dodeljena Kičiću, predsednica žirija i direktorka Muzeja pozorišne umetnosti Ksenija Radulović naglasila je da Kičić, igrajući ulogu Vufa, ostvario zavidan pevački i igrački standard, a svoju ulogu je upotpunio razgovetnom dikcijom i balansiranim energetskim nabojem.

Specifičan scenski šarm i i duhovitost takođe su osobenost Kičićevog glumačkog postupka, rekla je Ksenija Radulović i naglasila da su Kičićeva ležernost i prividna lakoća nastupa upotpunile lik Vufa.

"U svetu okrutnosti i tržišne logike možda bi ovaj zaneseni i dobronamerni borac za promene, bez Kičićeve naglašene scenske harizme, ostao tek jedan od idealista koji ne izaziva specifičnu pažnju okoline. U Kičićevom tumačenju dogodilo se upravo suprotno", ocenila je ona.

Kičić se zahvalio Ateljeu 212, ansamblu i reditelju Kokanu Mladenoviću koji je glumcima dao slobodu da se iskažu na sceni i, kako je rekao, osokolio nas da isteramo celu stvar do kraja.

Nagradu "Zoran Radmilović" dobili su Milan Gutović, Laza Ristovski, Žarko Laušević, Anica Dobra, Branimir Brstina, Lidija Stevanović, Dragan Mićanović, Goran Šušljik, Rastko Lupulović, Branimir Popović, Sergej Trifunović i Anita Mančić.

Od 2000. godine nagradu su dobii Nebojša Dugalić, Nebojša Glogovac, Milica Mihajlović, Jelena Đokić, Aleksandra Janković, Nenad Jezdić, Isidora Minić, Jasna Đuričić, Ljubomir Bandović i Nada Šargin.

Nagrada za najbolju epizodnu ulogu na Sterijinom pozorju pripala je Marku Baćoviću za tumačenje lika Simona u predstavi "Drama o Mirjani i ovima oko nje" u režiji Ive Milošević.

Obrazlažući odluku žirija, Ksenija Radulović je ocenila da je Baćović igrajući sve vreme u istom, zatvorenom i statičnom kadru, ostvario uverljivu epizodnu ulogu sredovečnog Simona.

"Dok mu se kroz otvoreni maleni prozor vide samo glava i ramena, Baćović pronalazi efektna, a nenametljiva glumačka sredstva da odgovarajućim tonovima ironije i istovremeno nezlobive zainteresovanosti za druge oboji lik razvedenog gastarbajtera", istakla je ona.

Baćović je rekao da je ponosan zbog nagrade koja se dodeljuje od 1965. godine, jer se našao u društvu Severina Bijelića, Petra Kralja i Branislava Zeremskog.

Baćović je citirao kolegu Nikolu Đuričkog koji je rekao da ne postoje male i velike uloge, već mali i veliki honorari.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: